25 toitumisnippi maailma eri paigust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks on enamik Jaapani tüdrukuid nii õblukesed? Ja kuidas suudavad prantslannad veini ja juuste tarbides saledaks jääda?

 Bild der Frau toob välja 25 dieedinippi erinevatest maailma riikidest.

1. Prantsusmaa

Võta alati rahulikult: prantsuse naised söövad alati oma pere ringis – mitte kunagi televiisori ees. Seetõttu aetakse söömise ajal palju juttu ja naerdakse. Nii sööd palju aeglasemalt. Selle eelis: märkad varem, et kõht on täis.

2. Rootsi

Valge hommikusöök: jogurt, hapupiim ja kohupiim on skandinaavlastel juba hommikusöögiks laual. Hea valik, sest kõrge proteiinisisaldus tagab kiire täiskõhutunde ja omandatud kaltsium aitab kehakaalu langetada.

3. Brasiilia

Oad täidavad suurepäraselt kõhtu ja hoiavad veresuhkrutaseme normis. Populaarsed on Lõuna-Ameerikas kasvanud, peamiselt ühepajatoidus hautatud mustad, väga magusa maitsega oad.

4. Jaapan

Keetmine ilma rasvata: tõusva päikese maal on toit tavaliselt aurutatud või paisutatud ning üldse süüakse seal palju toorest toitu. Need toiduvalmistamise meetodid on väga figuurisõbralikud, sest rasva nende valmistamisel ei kasutata.

5. Ungari

Hapu teeb saledaks: marineeritud köögiviljad nagu kurk, paprika või köögiviljasegud on ungarlaste seas väga populaarsed. Nad aitavad kehakaalu langetada, sest äädikas stabiliseerib veresuhkru taset ja vähendab söögiisu.

6. India

India naised valmistavad end söögiks ette Ayurveda ehk india rahvameditsiini järgi terava sidrunimaitselise ingveriveega. See keedis stimuleerib ainevahetust ja seedimist. Selle jaoks tuleb ühte pähklisuurust ingveritükki keeta 10 minutit pooles liitris vees koos neljandiku sidruniga ja seejärel lasta sellel tõmmata.

7. Inglismaa

Jäta õhtusöök aeg-ajalt vahele – see ei ole pelgalt tõhus vananemise vastu, vaid aitab ka kehakaalu vähendada. Sest ilma õhtusöögita vallanduvad öösel kehas kasvuhormoonid, mis aeglustavad rasva ladestumist ja suurendavad lihasmassi.

8. Hiina

Hiina naiste salenemise saladus seisneb kääritatud oolongi tees ehk punases tees. See tee soodustab rasvade põletamist, lisaks aitavad tees sisalduvad ained eemaldada organismist jääkaineid, mis vabanevad rasvkoe lagunemisel. Ideaalne kogus: jagage 5-6 tassi päeva peale.

9. Türgi

Mitmekesised suupisted: päevalilleseemned on Türgis suupistetest armastatuimad. Ja tänu paljudele vitamiinidele, mineraalidele ja kõrgele valgusisaldusele on need palju paremad kui saiakesed. Osta seemned koos kestaga ja puhasta need ise, nii jätkub neid kauemaks.

10. Lõuna-Aafrika

Kõrbelill hoodia: juba Lõuna-Aafrika põlisrahvad teadsid, et see kaktusesarnane taim aitab vähendada söögiisu. Meil saab poodidest osta hoodia pulbrit, mida võib tarbida lahustatud kujul jogurti, valgujoogi või smuutiga.

11. Kariibi mere piirkond

Ensüümi jõud: eksootilised puuviljad nagu ananass ja papaia on ideaalsed dieedipartnerid, sest need sisaldavad suures koguses ensüüme, mis aitavad süsivesikutel, valkudel ja isegi rasvadel lõhustuda ja seeduda.

12. Ameerika Ühendriigid

Palju valku: newyorklannad «sulatavad» oma rasvadepood valgurikaste toiduainetega nagu liha, kala ja munad. Selle juurde kuuluvad köögiviljad ja salatid, kuid süsivesikud nagu nuudlid, kartulid ja leib praktiliselt puuduvad nende toidulaualt. Valgurikkad toidud täidavad kõhu pikemaks ajaks ja stabiilne insuliinitase hoiab söögiisu kontrolli all.

13. Norra

Värske kala: külmades Norra vetes toimub lõhe, heeringa ja tursa püük. Merekala sisaldab muu hulgas joodi. Ainult tänu piisavale joogihulgale suudab kilpnääre toota hormoone, mis reguleerivad ainevahetust. Niisiis, söö kala kaks korda nädalas.

14. Boliivia

Boliivia naiste salenemissaladus peitub tšillis. Vürtsikas toit paneb organismi «põlema» ning temperatuuri tasakaalustamiseks kulutab organism omakorda energiat.

15. Mehhiko

Seemned suupistena: kas sa tead taime, mida kutsutakse Chiaks? Chia seemned pärinevad õitsva taime salvia hispanica viljadest, mis kuulub ühte perekonda mündiga. Chia toodab väikeseid musti ja valgeid seemneid. Maos seemned paisuvad ja täiskõhutunne kestab pärast nende tarbimist mitu tundi. Oomega-3-rasvhapped ja kvaliteetse valgu sisaldus teevad seemnetest tervisliku suupiste. Soovitatav on tarbida neid näiteks koos apelsinimahlaga.

16. Egiptus

Juba enam kui 4500 aastat tagasi toodeti Vana-Egiptuses petti, mis garanteerib kaalulanguse, kuna see on väga madala rasva- ja kõrge valgusisaldusega jook, mis sisaldab palju kaltsiumi ja tsinki. Need kaks mineraalainet stimuleerivad rasvade põletamist.

17. Kreeka

Tume liha: lambaliha sisaldab eriti rikkalikult L-karnitiini. Olles vastutav rasvhapete transpordi eest kehas, toetab see valk rasvade põletamist.

18. Korea

Vetikate jõud: meretaimed on täis häid koostisaineid: A-, E- ja B12-vitamiine ning mineraalainetest magneesiumi, joodi ja rauda. Meretaimedes on vähe rasva ja palju kiudaineid. See on optimaalne kombinatsioon aktiivseks ainevahetuseks ja heaks seedimiseks.

19. Iisrael

Salatit ja tervislikke köögivilju süüakse Iisraelis sama meelsasti kui bulgurit (madala rasvasisaldusega ja kiudainerikas teravili). Ja alati vürtsitatakse salat rohke värske piparmündiga.

20. Austraalia

Krõmpsuv toores köögivili: ühtki köögivilja ei kuumutata köögis rohkem kui 42 kraadi juures, seetõttu jäävad kõik olulised toitaineid, nagu näiteks vitamiinid, alles. Lisaks sellele säilib toores toit kauem.

21. Hispaania

Rasvapõletajad veriapelsinid (tumepunase viljalihaga apelsinid) aktiveerivad lipiidide ainevahetust soodustades seedimist, seda eriti siis, kui neid igapäevaselt tarbida. Nii et jooge igal hommikul üks klaas värskelt pressitud apelsinimahla.

22. Itaalia

6-minuti pasta: kas nuudlid saavad saledaks teha? Saavad küll! Ainult siis, kui kasutate selle juures madala rasvasisaldusega kastmeid ning keedate nuudlid poolpehmeks ehk «al dente». Keeta võite nuudleid ainult 6 minutit, siis sisaldavad need vähem tärklist ja suhkrut ning pastas säilib rohkem tervislikke valke ja toitaineid.

23. Maroko

Põhja-Aafrikas valmistavad naised hautised nn tajine`s ette. Selles keraamilises, spetsiaalse kaanega nõus valmivad pajaroad hästi hautatult ja on väga madala rasvasisaldusega.

24. Austria

Head süsivesikud: täisteraleib ja -pasta hoiavad veresuhkru taset ja täiskõhutunnet kauem.

25. Indoneesia

Kaneeli võlu: hiljutised uuringud näitavad, et vürtsid sisaldavad fütokemikaale, mis vähendavad veresuhkru taset ja suurendavad sellega rasvade oksüdatsiooni. Et saavutada rasvapõletamisel tulemusi, tuleb päevas tarbida pool teelusikatäit kaneeli päevas. Kõige parem on serveerida kaneeli koos õunamoosi, kohupiima või idamaiste toitudega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles