Enneaegsed beebid saavad abi ema häälest

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enneagse beebi jalg.
Enneagse beebi jalg. Foto: SCANPIX

Kuna ootamatu haiglakeskkond ei meenuta beebile kuidagi emaüsa, siis tulid USA teadlased eesotsas Amir Lahaviga välja simulatsiooniga häältest, mis beebi ema üsas kuuleb.

Vähese arengu tõttu on paljudel enneaegsetel vastsündinutel probleeme kopsude ja südametööga ning teadlased püüdsid leida nende füsioloogilise tervise parandamiseks mittefarmakoloogilist abi, vahendab teadus.err.ee.

Uuring sooritati 14 enneaegse beebi abil, kellele anti haiglasoleku ajal neli korda päevas kuulamiseks nende emapoolset helistimulatsiooni ehk personaliseeritud helisalvestist ema häälest ja südametuksetest.

Kuigi edasised uuringud on vajalikud, et teha kindlaks auditoorse stimulatsiooni efektiivsust ja tingimusi, siis on antud uuring hoolimata väikesest valimist siiski paljulubav. Leiti, et ema hääli kuulanud vastsündinutel esines tunduvalt vähem kardiorespiratoorseid probleeme kui lihtsalt haigla häältega ümbritsetud enneaegsetel lastel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles