Kas roheline tee aitab kaalu langetada?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Roheline tee on tervisemaailmas üks tuntumaid kuumi jooke, millel on palju fänne. Selle abil müüakse lõpmata palju erinevaid toidulisandeid ja ilutooteid, mis ärimeeste sõnul aitavad inimestel kaalust alla võtta. 

Viimase kümne aasta jooksul on koostatud mitmeid uuringuid, et rohelise tee kasulikkus täpsemalt selgeks teha, kirjutab healthmeup.com. Enamik neist uuringutest on ebapiisavad ja tulemustes mainitakse potentsiaalset kasulikkust.

Kõige suurema kasuna tervisele omistatakse rohelisele teele kaalu alandavat mõju, sest see kiirendab ainevahetust. Näiteks viidati 2003. aastal Birminghami ülikoolis läbi viidud uuringu tulemustes, et roheline tee toetab rasvade oksüdatsiooni. Erinevate uuringute tulemused ei ole aga kooskõlas, et näidata, kui palju rohelist teed peab ära jooma, et see ka tegelikult toetaks inimestel kaalu langetamist. Kuigi see kiirendab teatud määrani ainevahetust, siis ei ole see piisav, et kaal hakkaks langema, kui inimene ei tee trenni ega jälgi söömist.

Õige toitumine ja treening on kaalulangetamiseks hädavajalikud ning otseteed siin ei ole. Kui roheline tee langetaks kaalu ja tagaks tugeva tervise, oleks paljud probleemid maailmas olemata.

Neile, kes on alati arvanud, et roheline tee on dieedi ajal parimaks abiks, võib olla see suureks pettumuseks, et 12 nädala jooksul võib rohelise tee abil kehakaalust langeda vaid 0, 3 protsenti (90-kilose inimese puhul on selleks kolme kuu jooksul 0, 27 kilo).

On tõestatud, et roheline tee sisaldab flavinoide, millel on tervisele erinevaid häid mõjusid. Selleks aga, et inimese tervis sellist kasu saaks, peaks päevas ära jooma vähemalt 8 kuni 10 tassi rohelist teed, mis ei ole omakorda soovitatav. Kahe-kolme tassi tee joomine aga parandab soolestiku tööd, aitab ennetada seedetrakti bakteriaalseid infektsioone ja toetab immuunsüsteemi, kui seejuures süüakse ka igapäevaselt piisavalt puu- ja aedvilju.

Kontsentreeritud toidulisandid ei ole soovitatavad, sest peamised antioksüdandid peaksid tulema naturaalsest toidust ja lisanditele peaks ikka eelistama tavalist rohelist teed kuuma joogina.

Liiga sage tee joomine võib põhjustada peapööritust, kurguvalu, unetust, vereprobleeme ja isegi halvatust. Liigne tee tarbimine ühekorraga põhjustab letargiat ja peavalu ning süvendab naistel premenstruaalset sündroomi.

Tass teed võib stimuleerida ainevahetust, kuid see ei tähenda, et tee aitab rasvu põletada. Ükski jook ei asenda trenni ja õiget toitumist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles