Nõuandeid emadele stressivabadeks koolihommikuteks

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ei ole midagi hullemat sellest, kui hommik algab tõelise kaosena. Üks laps ei leia sokke, teisel ei ole puhtaid trenniriideid ja sa jääd tööle 20 minutit hiljaks, endal juuksed sassis ja kohv joomata.

Oluline on sisse harjutada hommikune rutiin, et hommikud ei hakkaks närve sööma ning kõik jõuaksid õigeks ajaks lasteaeda, kooli ja tööle, kirjutab femalefirst.co.uk.

Pane asjad eelmisel õhtul valmis. Kui valid õhtul riided välja, siis säästad hommikul vähemalt viis minutit, mis veedaksid kapi ees tuimalt riideid vaadates ja oodates, et sealt midagi välja kargab ja sind hetkega vapustavaks muudab. Pane ka laste riided valmis või lase neil seda ise teha ja kontrolli, et kõik oleks olemas.

Ole kursis laste tunniplaani ja ringiaegadega, et teaksid ette planeerida, milliseid riideid neil nädala jooksul vaja on. Kodused ülesanded tasub alati õhtul üle vaadata, et hommikul ei oleks ebameeldivaid üllatusi ja keegi ei peaks hommikusöögi asemel kiiruga viimaseid tehteid lahendama.

Hoolitse enda eest ja ärka 10 minutit varem kui lapsed, siis jõuad pisut toibuda enne, kui suurem torm lahti läheb. Väiksemaid tuleb ehk riidesse aidata ja sageli on neid raskem voodist välja saada. Kui oled ise juba ärkvel ja peaaegu valmis, siis ei lähe sa nii kergesti endast välja, kui pead tegelema jonniva lapsega.

Pane reeglid paika. Kui lapsed on juba vanemad ja ühel läheb vannitoas soengu sättimisele ligi pool tundi, siis on targem hommikune vannitoa kasutamise aeg ära jagada. Las üks läheb varem pesema kui teine sööb, et ei tekiks tülisid. Nad võivad ka majast lahkuda erinevatel aegadel, nii et parem on enne kokku leppida, et kõik saaksid õigel ajal teele asuda.

Rahune – seda on küll kergem öelda kui teha, aga kui hakkad juba varahommikul laste kallal näägutama, et nad end juba riide paneksid, siis suure tõenäosusega nad ei tee seda. Veeda nendega hommikul rahulikult aega ja aita neil end valmis panna. Kui kotid on õhtul kokku pandud, on hommikul palju rahulikum. Igapäevase rutiini korral õpivad lapsed kiiresti ise hakkama saama.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles