Mis on emaks olemise juures kõige raskem?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Emaks saamine on väga suur muutus. Ühel hetkel oled rase ja siis saab sust äkki imetav, mähkmeid vahetav, last rahustav masin, kes peab ühtlasi olema ka beebihaiguste ekspert.

Samal ajal pead toime tulema ka väga erinevate emotsioonidega alates joovastavast õnnest suure masenduseni, millega varem kokku ei ole puutunud, kirjutab redbookmag.com. Lapse kasvades tuleb muresid veelgi juurde ning need muutuvad.

Kui suudad need emotsionaalsed katsumused ära tunda ja neist õppida, siis saad kogemuste najal tulevaste raskustega paremini hakkama.

Ei saaks öelda, et siin loetletud raskustega toime tulemiseks oleks üks kindel viis, mis lahendab kõik. Kindlasti tuleb ette madalseise, kuid ehk saad neist nõuannetest nii palju abi, et arendada endale sobivad toimetulekustrateegiad, et emaduse raskel teel hõlpsamini hakkama saada.

Kui su laps ei meeldi sulle

Kui laps käitub halvasti, häbistab või reedab sind, võib see teha nii vihaseks, et hakkad teda pea vihkama (nii kümneks minutiks). Kuna sa tegelikult armastad teda, siis tunned koheselt väga suuri süümepiinu. See võib olla väga kurnav tsükkel.

Kuidas sellega toime tulla?

Selliseid mõtteid tuleb ette kõigil. Võid isegi kannatuse kaotada ja öelda midagi, mida pärast kahetsed. Arvesta, et see on normaalne – oled kõigest inimene ja ei tohiks esitada endale liiga kõrgeid ootusi.

Kui lähed endast väga välja, siis katsu mõista, milles tegelikult põhjus on. Tegele selle hirmu- või ärevuseallikaga otse, mitte ära ela end lapse peal välja. Näiteks, kui laps haugub vastu, siis ärrituvad emad sageli seetõttu, et neil on hirm kontrolli kaotada. Sellisel juhul tasub endalt küsida, kas su ootused on realistlikud? Võib-olla on laps liiga väsinud.

Teiseks küsi endalt, kas tegu on erandjuhtumiga või on see pidevalt nii? Lapsed katsuvadki aeg-ajalt piire. Kui see juhtub aga väga tihti, siis peaksid mõtlema, kui järjepidev sa distsipliini suhtes oled. Kui mõistad vihasööstu algpõhjust, siis võid selle teine kord ära hoida.

Teistele võimaluse andmine

See on loomulik, kui soovid, et kõik oleks täiuslik. Samuti on omamoodi meeldiv teadmine, kui väga laps sinust sõltub. Kuidas siis jagada kohustusi lapse isaga, kes mähib liiga lõdvalt, annab lastele söögiks liiga vähe aedvilju, riietab neid omavahel sobimatutesse riietesse, viskab neid õhku ja keerab neid mürades enne magamajäämist üles? Kes vajab sellist abi? Õige vastus on: sina vajad.

Kuidas sellega hakkama saada?

Väga ohtlik on perfektsionismi kinni jääda. Isa teistsugused kasvatusvõtted on tegelikult lapsele heaks vahelduseks. Võib-olla tunneb poiss suurt uhkust, et isa lasi tal endal kapist selle koleda t-särgi valida? Lapsi peab armastama erineval moel, nad vajavad seda. Kui isa ei ole lapsele just eluohtlik, siis tasub talle veidi vabadust anda. Teiseks on hea seegi, et kui sa ei kritiseeri iga mehe liigutust ja tegevust lastega, siis hoiad vastastikust austust ja abielu harmooniat. Kõik, mis sa suhte hoidmiseks teed, tuleb kasuks ka lastele.

Lahusolemise ärevus (sinul!)

Väga sageli on just emadel raske last lasteaeda viia, kuigi laps ei elagi seda rängalt üle.

Kuidas sellega hakkama saada?

Esiteks pane tähele, et sinu tunded ei ole samad, mis lapsel. Isegi kui laps on endast väljas ja röögib, siis pead mõistma, et: 1) enamik lapsi rahuneb viie minuti jooksul, kui ema on ära läinud ja 2) uue elukeskkonnaga kohanemine on lapsele väga vajalik eluline õppetund, mis aitab tal areneda.

Kui sa ei lase lapsel vahepeal endast eemal olla, siis soodustad liigset sõltuvust. Tuleta endale meelde, et sinu eesmärgiks on kasvatada oma lapsest õnnelik ja iseseisev inimene. Kui vaja, nuta end autos tühjaks. On mõistetav, kui oled kurb, sest leinad taga oma beebit. Mõtle aga sellele, et nüüd saad taas pühendada veidi rohkem aega endale.

Lapse vigadega leppimine

Tahad väga, et su laps oleks kiire ujuja, kuid tema piirdub kõigest ujuma õppimisega; soovid, et su tütar oleks populaarne või vähemalt seltsiv, aga ta on müürilill. Tunned kahtlemata pettumust, kui laps ei ela vastavalt su ootustele. Kuid olgem ausad: kõige rohkem oled pettunud iseendas.

Kuidas sellega hakkama saada?

Kõik vanemad soovivad, et nende lapsed õpiksid hästi ja oleksid head sportlased. Kui paljud meist endist on alati tasemel? Laps on ainulaadne ja tal on omad anded, unistused, eesmärgid ja võib-olla ka probleemid, mida sina temalt ei oodanud. Võib-olla on tal puue, veidrusi või ta on lihtsalt teistsugune kui sina.

Tunnete mõlemad end paremini, kui sa suudad uhkust tunda selle üle, mis on lapsele saavutatav ja kiita teda vaeva nägemise eest.

Õpi lahti laskma

Me kõik tahame oma lapsi kaitsta ja hoida, see on kahtlemata lapsevanemate kõige olulisem kohustus. Lihtne on aga üle pingutada, sest lapsed on ju nii armsad.

Kuidas sellega hakkama saada?

Last ei saa mullis üles kasvatada. Kui tunned lapse heaolu pärast suurt muret, siis ära luusi lasteaia ümber, vaid uuri, kuidas on tagatud laste turvalisus, et end maha rahustada. Ära häbene. Küsi, kas õpetaja oskab esmaabi. Kui sulle ei meeldi see, mida kuuled, siis võta midagi ette, sest palju lihtsam on edasi elada, kui oled teinud kõik, mis on sinust sõltuv, et lapsel oleks turvaline. Kõige eest ei saa last kaitsta, aga oma hirmudega peab silmitsi seisma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles