Lugeja kirjutab: naised on kui õunad puu otsas

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naistepäevateemalisele üleskutsele kirjutada naiseks olemisest vastas üks lugeja omapärase allegooriaga, kus võrdles naisi erinevate õuntega. Selle loo autor on üks meie konkursi auhinnasaajatest.
 

Naised on... kui õunad puu otsas ja olenevalt maitsest valitakse endale sobiv.

Madalate okste peal olevad õunad on kõigile noppimiseks, sest neid on lihtne kätte saada. Kas või mööda kõndides võid ühest kinni haarata ja puu otsast ilma vaevata lahti sikutada. Kui soovid, võid hambad koheselt, ilma ühegi probleemita sisse lüüa.. . neid õunu tarbitaksegi möödaminnes, soovimata näha vähimatki vaeva, et kusagilt mujalt parem amps leida.

Kuna leidub paljusid, keda õuna kvaliteet ega istutamisviis ei huvita, tuleb tõdeda, et kõige alumiste okste peal asetsevad õunad on üpris populaarsed, kuna nad on kergesti kättesaadavad õunapunnid, mis täidavad suurepäraselt oma ülesannet - rahuldavad lühiajalist isu.

Tuleb siiski meeles pidada, et palju ringi reisinud õunad ei meeldi kellelegi, sest mida rohkem ampse, seda väiksem väärtus ;-)
 
Kui alumistel okstel rippuvad punnid sind ei huvita, siis tuleb sirutada kätt keskmiste okste poole. Seal rippuvaid õunu on juba veidikene raskem sõrmede vahele haarata, kuna nende poole peab märgatavalt rohkem küünitama ja nendest ei saa kinni möödaminnes kinni haarata.
 
Kättesaamise variante on mitmeid:

  1. puu raputamine - on väga lihtne, kuid mitte 100 protsenti lollikindel variant. On võimalik, et puuga veidi jännates (kasutades käsi ja jalgu) kukub alla just sinu välja valitud õun, kuid suurem tõenäosus on, et peopesale lendab mõni alumiste okste peal olevatest punnidest, kuna neil on hirmus tahtmine end igaühele proovida anda.
  2. abivahendite kasutamine - võttes appi näiteks luua või reha, saab valitud õuna alla koksata, kuid siis on alati risk, et õun saab vigastada ning kaotab veidikene oma endisest väärtusest.
  3. kannatlik viis - tuleb varuda natukene rohkem aega ja oodata seda õiget momenti, millal välja valitud õunake su peopessa lihtsalt ise kukub.
  4. sõbra abi - alati on võimalik kasutada ka sõbra abi, kuid siis see peab üks väga hea sõber olema, kes ei hakka sinu ihaldatud õuna endale tahtma ning aitab sul selle kätte saada, kas sulle kukile ronides või sinu eest paar head sõna kostes.

 
Ülemiste okste peal olevaid õunu on alati ilus vaadata, sest nad on säravamad ja kaunimad kui teised. Need õunad on nõutum sort ning nende küpsemine on võtnud kauem aega.

Kuna konkurents on seal tasemel juba üpris võimas, siis paljud piirduvadki lihtsalt vaatamisega, sest nii kõrgele ei viitsi igaüks ronida - see on juba tõsisem ettevõtmine!

Kõik, kes riskivad saada tihedas konkurendis ja okste tihnikus vigastada, ületades seda pikka teekonda mahlaste õunte juurde, on vaprad, julged ning eelkõige õnnelikud isikud, sest ülemiste õunte mahl jääb igaveseks meelde.
 
Puu tipus on aga ka mõned üksikud keelatud viljad - haruldane, kuid mitte olematu sort!
Esmapilgul ei pruugi neid õunu märgatagi, kuna kõik teised õunad puul on nende ees ja «varjavad» neid, kuid lähemal vaatlusel leiab nad sealt puu otsast rippumast edukalt üles.

Ladvaõunad on püüdnud teiste õunte eest parimad päikesekiired, kumeruse ja mahlakuse. Neid ei ole ühedki koledad, räpased näpud korduvalt käperdanud, sest nad on tipus ja püsivad puutumatutena!
 
Igal õunal on oma aeg.

Seega on kõikide õunte jaoks eluliselt tähtis, et nad saaksid õigel ajal ära nopituks, sest mida kauem õunad puu otsas ripuvad, seda väsinumaks nad muutuvad - ilus värv hakkab tuhmuma, kuju võtab teised proportsioonid, lõpuks tekivad kortsud ning kukutakse maapinnale, kuhu jäädaksegi lebama.

Võib juhtuda, et mõni laisem möödakäija viitsib maha kukkunud õuna üles korjata ning tasku pista, kuid leidub ka selliseid, kes jäävadki muru peale passima senikauaks, kuni mädanema hakkavad.
 
Õunasorte on tohutult palju ning kõik nad erinevad üksteisest silmanähtavate tunnuste poolest.
Mõned on väiksemad, teised suuremad. Ühed on rohelised, teised punased, roosad, oranžid, kollased või pruunid. Siis veel kuju - leidub ümmargusi, kiitsakaid, ovaalseid ja kandilisi. Maitse poolest erinetakse hapukuse, magususe, mahlasuse ning kuivuse poolest.

Kuna paljud õunad tahavad igavesti säilitada oma kauni jume ja figuuri, võetakse kasutusele mitme id abivahendeid: topeltkogus päikest, kemikaalisüstid, poleerimisvahendid.

Need õunad on GMO-õunad ning nendes võib kergesti pettuda, kuna nende maitse ja välimus võib olla nii muutunud, et naturaalsusest pole jälgegi.

Paljusid ei huvita õuna maitse, kuju ega mahlakus, vaid - sisu. Teised panevad aga just rõhku värvusele, suurusele ja välimusele.

Tuleb meeles pidada, et ükski õun ei ole samasugune. Kõik on omamoodi erinevad!

Lähemal uurimisel võib paljude õunte seest leida ka usse ja ussid peidavad end üpris tihti hästi sügavale õuna sisemusse, seega nende avastamine võib võtta kaua-kaua aega.

Uss võib välja roomata ka kõige täiuslikumana näiva õuna seest ning selle pahareti avastamisel on vaid kaks varianti: kas vaadata kurjategijast mööda ja süüa õuna edasi või õun ära visata.
Valik on sinu!
 
Õunasortidest räägitakse igapäevaselt - millised on need kõige paremad ja mahlasemad, ning mis jäävad parimatele mitme astme võrra alla.

Kuna õunad on niivõrd armastatud ja nõutud, siis käiakse ka õunaraksus, et mõnda paremat proovida. Alati on ka väike vahelejäämise võimalus, kuid paljud võtavad paari ampsu nimel selle riski ette ja tungivad võõrasse aeda.

Kui üle aia hüppamine peaks õnnestuma, siis tugevamad saavad põgenema võõra aia õunaga, aga kui katsetus peaks haledalt põruma, siis tuleb suur maadejagamise ja omandiõiguste probleem.

Seega.. hoidke oma õunu ja ärge kartke võidelda parimate nimel! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles