Mis rikub suhteid?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üldiselt arvatakse, et suhted lagunevad väga erinevatel ja keerulistel põhjustel. Tõde on aga see, et tegelikult ei pruugi need põhjused sugugi väga keerulised olla.

Suhetele saab saatuslikuks see, kui teatud tegurid mõjutavad suhet pika aja jooksul, kirjutab psychologytoday.com. Hoidke suhteid, need on tõesti õrnad!

Emotsionaalne ülereageerimine

Kiire rünnak ei ole alati parim kaitse. Mõtle enne läbi, mis su reaktsioonile järgneb. Kui su partner ütleb või teeb midagi, mis sind vihastab, kurvastab või tekitab ebakindlust, siis katsu mitte üle reageerida ning kuula ta ilma sekkumata ära. Anna talle mõista, et vajad pisut aega, et vastata.

Paarid sageli ei mõista seda, et kui olukord läheb pingeliseks, siis tuleks teha midagi soovidele hoopis vastupidist. Selle asemel, et meelelolev kohe välja öelda, peaks kumbki omaette järele mõtlema. Füüsiline eemalolek aitab paremini selgeks teha, kas öeldu pidas paika või oli pigem impulsiivne ning sel ei olnud sisulist mõtet. Põhiline idee on arutada asja siis, kui mõlemad on rahunenud.

Näägutamine

Vali oma tülisid partneriga, sest kui käitud nagu tänitav ema, siis peletab see teid vaid teineteisest eemale. Kui sulle tundub, et partneri juures on mingi probleem, siis aruta seda lähedastega, et teha kindlaks, kas kaaslaselt muutumise palumine on õigustatud.

Teine tulus taktika on küsida kallimalt, kas ta arvab, et sa näägutad ta kallal. Kui ta vastab jaatavalt, siis palu eelneva pärast vabandust ning näe enda kallal teadlikult vaeva, et edaspidi oma käitumist parandada. Jälgi seda, kuidas sa oma kaaslasega räägid. Kui märkad, et näägutad, siis vabanda kohe ja otsi endale teine tegevus. Võid paluda tal leebel toonil sulle meelde tuletada, kui end jälle unustad, et ei tekiks tüli.

Ebakindlus

Nii mehed kui naised soovivad üldiselt, et nende kaaslane oleks enesekindel ja tugev, mitte selline, keda peab pidevalt julgustama. Ebakindlana ei saa sa tõeselt aru sellest, kuidas kallim sind näeb. Kui võtad oma partnerit kui terapeuti, siis kurnad ta ära ning ta üritab sust eemale hoida.

Tule «ebakindluse kapist» välja ja koosta oma ebakindlustest nimekiri. Näiteks kirjuta sinna kehakuvandi ja kehakaalu probleemid ning muud hirmud. Ütle partnerile, et oled teadlik sellest, et su ebakindlus ilmselt mõjutab teda. Vabanda, kui oled liiga palju aega ja energiat kulutanud enesehaletsusele ja virisemisele. Kui see on sul probleemiks, siis pöördu terapeudi poole, kes oskab sind aidata.

Sõltumine

Mõned soovivad partneriga ühesugused olla ning unustavad sootuks oma huvid, hobid ja eesmärgid, mis võisid tegelikult suhte alguses partnerile eriti köitvad tunduda. Et sellest umbseisust välja tulla, tee nimekiri sellest, kuidas sa oma aega enne temaga suhte alustamist veetsid. See on tulus harjutus.

Tee kindlaks, palju sul vaba aega on, sest paarid ei pea kogu oma vaba aega koos veetma. Võta midagi ette ka üksi. Näiteks hakka käima trennis või huvitaval kursusel. Kui oled kaotanud vanad sõbrad, kellega varem tihedasti läbi käisid, siis taasta oma identiteet ning võta eesmärgiks sõpradega midagi ette võtta.

Sundkäitumine

Partnerit teevad väga ärevaks liigne alkoholi või muude ainete tarbimine, impulsiivsed ostud ja liigne raha raiskamine või liiga tihe sotsiaalne suhtlemine. Kui kannatad sundkäitumise all, siis peaksid sellest teadlik olema, sest see kõigutab suhet, tekitab tülisid ning viib lõpuks lahkuminekuni. Tunnista oma käitumist ja räägi kallimaga, et soovid end parandada. Küsi talt, kuidas su käitumine on teda mõjutanud ning otsi professionaalset abi. Kui tegemist on sellega, et sa ei suuda hoiduda impulsiivostudest, siis võid endaga kaasas kanda vaid piisaval hulgal sularaha.

Suhete puhul on väga oluline, et mõlemad märkaksid nii enda kui teise vajadusi. Selleks tuleb teist tähele panna ja lahkuse puhul ka tänulikkust välja näidata. Mainitud tegurid on täiesti välditavad. Pane tähele, kuidas sa käitud, sest armastusel ei ole garantiisid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles