Mis õigused on lapsevanemal õpetajate streigi ajal?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps tööl. Pilt on illustreeriv.
Laps tööl. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Niina Siitami selgitusel jääb lapsevanem, kellel pole võimalik 7.-9. märtsini toimuva õpetajate streigi ajal last kellelegi hoida jätta, tööle kaasa võtta ega temaga koju jäädes oma tööülesandeid täita, paraku ilma ka töötasust. 

Niina Siitami kommentaar:

Kas töötajal on streigi tõttu võimalik laps tööle kaasa võtta, sõltub paljuski sellest, millist tööd tehakse ja milline on töökeskkond, kus töötaja töötab.

Kindlasti ei tohiks tööandja lubada last kaasa võtta sellisesse töökohta, kus last võib varitseda oht. Kui aga töötatakse kontoris või muus taolises kohas, siis sõltub lapse kaasavõtmine tööandja nõusolekust.

Töötaja kodus töötamine võib kõne alla tulla, kui tööülesanded on sellised, mida võib teha ka kodus. Kuid jällegi sõltub see tööandja nõusolekust.

Kui töötaja streigis ei osale ja saab oma tööülesandeid täita, siis on see töötaja jaoks tavaline tööpäev. Kui aga tööülesandeid täita pole võimalik või last tööle kaasa võtta ka ei saa, siis on töötajal tööst vaba päev. Selle päeva eest töötasu ei maksta.

Kuna streik on võlaõigusseaduse § 103 lõige 2 kohaselt vaadeldav vääramatu jõu asjaoluna, siis lapsevanemal ei ole seadusest tulenevat õigust nõuda palka streigipäevade eest, mil ta oli sunnitud lapsega kodus olema.

Selleks, et töötaja teaks, millised võimalused tal on kas töö juures tööd teha, kodus tööd teha või lapsega kodus olla, tuleks tööandjaga kokku leppida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles