Läbipaistvuse kaotanud või mõradega lutipudelit ei tohi kasutada

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid soovitavad beebile anda ainult rinnapiima kuni kuuenda elukuuni.
Arstid soovitavad beebile anda ainult rinnapiima kuni kuuenda elukuuni. Foto: SCANPIX

TTÜ polümeermaterjalide professori Andres Krumme sõnul suurem osa toiduainete pakenditest tervisele mingit ohtu ei valmista, kuid oluline on plastist nõude ja karpide hooldamisel vältida kõrgeid temperatuure ja kangeid puhastusvahendeid ning päikesekiirgust.
 

Kui polüetüleenterftalaat ehk PET, millest valmistatakse joogipudeleid, toidupakendeid, küpsetusvorme, -kotte ja –kilesid, on üldiselt keemiliselt stabiilne ja inimese tervisele ohtlikke aineid joogi sisse ei eralda, siis hoopis problemaatilisem on polükarbonaat, mida on kasutatud näiteks imikute lutipudelite tootmisel, vahendab teadus.err.ee.

Polükarbonaat on iseenesest ohutu ja stabiilne, kuid vananemisel, kulumisel ja pragunemisel eraldub materjalist tervisele kahjulikke aineid. Nii on Euroopa Liit alates eelmisest aastast keelanud polükarbonaadist lutipudelite tootmise ja müümise.

Võimalikku ohtu kujutava pudeli tunneb ära selle järgi, kui see on kaotanud läbipaistvuse ja selle sisse on tekkinud mõrad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles