Koerad aitavad häbelikel lastel lugema õppida

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Häbelikud lapsed, kel on raske lugema õppida, saavad üha enam abi eriliselt juhendajalt. Üllataval kombel tuleb välja, et kõige paremaks abiliseks lapse lugemaõppimisel võib olla neljajalgne sõber.

Ameerika Ühendriikides on loodud mitu innovatiivset programmi, mis koguvad üha enam populaarsust, kirjutab psychologytoday.com. Nende programmide mõte seisneb selles, et laps loeb ette vastavalt ettevalmistatud ja treenitud koerale, kes on toetav ja erapooletu.

Kui koer kuulab, siis tunneb laps end mugavamalt. Ühe programmis osalenud kooli direktor märkas, et laste lugemisoskused edenesid väga hästi. California-Davise ülikooli veterinaariakooli teostatud uuring näitas, et programmis osalemine parandas lugemissoravust 12 kuni 30 protsenti.

Lapsevanemad rääkisid, et kui lapsed tulid koolist, siis tahtsid nad ka oma koertele ette lugeda. Programmis osalenud lapsed hakkasid rohkem lugema, sest nende lugemisoskus ja enda hääle kuulmine tekitas neis suuremat enesekindlust. Koertest on varem abi saadud õpiraskustega ja teiste erivajadustega lastega.

Positiivse muutuse põhjustajaks võis olla koerte soojus, siirus ja empaatia. Programmides osalevaid koeri oli õpetatud nii, et nad oleksid väga rahulikud ja märkamatud. Ka lapsed ise kinnitasid, et koerad lisavad neile enesekindlust, sest nad ei tee laste üle nalja ja pakuvad lugemise ajal toetust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles