Toidud, mis teevad juustele pai

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi erinevaid juuksetüüpe on väga palju, siis ühendab neid kõiki siiski võime toota rasu. Seda õlist või vahalaadset ainet toodavad rasunäärmed. Kuigi su juuksed võivad pealt paista niisutatute ja tervetena, ei pruugi see tähendada, et nad seda ka on.

Terved peavad olema nii juuksed kui peanahk – üht ilma teiseta ei saa, kirjutab Huff Post. Kui peanahk on liiga kuiv, siis ei ole see juustele just kõige parem.

Üheks faktoriks on ka vanus. Noortel naistel on suurem oht juuste väljalangemiseks, kui nad jäävad väga rangele dieedile. Üle viiekümnestel naistel võib aga juukseid välja langeda hormoonide tõttu.

Tervetesse juustesse peab panustama pikkamööda. Kui nüüd sööd õhtuks lõhet, ei too see kohe tulemusi. Selleks, et toitumine hakkaks juukseid mõjutama, võib minna kuni kuus nädalat, kuid järjekindlus tasub end ära.

Lõhe

Ilule hästi mõjuvate toitude puhul on raske ületada lõhet. Selles on rohkelt omega-3 rasvhappeid, valku, B-vitamiini ja rauda.

Tumerohelised köögiviljad

Spinat ja spargelkapsas on heaks A- ja C-vitamiini allikaks. Neid vitamiine vajab keha loomuliku juuksepalsami ehk rasu tootmiseks.

Oad

Juuksehooldusdieeti võiksid kuuluda kaunviljad nagu punased oad ja läätsed. Need sisaldavad juuksekasvuks vajalikku valku ning lisaks pakuvad ka rauda, tsinki ja biotiini.

Pähklid

Seleen on peanaha terviseks väga oluline mineraal ja toiduainetest leiab seda kõige paremini parapähklist. Kreeka pähklid sisaldavad alfalinoolhapet, mis kosutab juukseid. Pealegi sisaldavad need ja ka india pähklid, pekaanipähklid, mandlid rohkelt tsinki. Tsingipuudus organismis võib viia juuste väljalangemiseni, mistõttu pähkleid tuleks süüa regulaarselt.

Linnuliha

Kana- ja kalkunilihas leiduv valk võib anda sulle terved juuksed. Valgupuudulikkus põhjustab hapraid ja rabedaid juukseid ning äärmuslik puudus võib viia juustelt isegi värvi. Linnuliha pakub ka kõrge biosaadavusega rauda, mis tähendab seda, et kehal on seda kergem omastada ja sellest kasu saada.

Munad

Mis puutub tervetesse juustesse, siis ei mängi siin rolli, kas sulle meeldib munapuder, omlett või härjasilm. Munad on üheks kõige paremaks valguallikaks. Need sisaldavad ka biotiini ja B-12-vitamiini, mis on olulised ilu toitained.

Täistera

Võid süüa nii täisteraleiba kui täistera-hommikuhelbeid, et saada juustele vajalikku tsinki, rauda ja B-vitamiini.

Austrid

Austrid on enamasti tuntud kui afrodisiaakumid, kuid need viivad ka tervete juusteni. Need sisaldavad võimsat tsinki, mis tugevdab juukseid. Kui austrid sinu taldrikule oma teed ei leia, siis ära heida meelt. Peale pähklite ja täisteraviljade saab tsinki ka lambalihast ja veiselihast.

Madala rasvasisaldusega piimatooted

Kooritud piim ja jogurt pakuvad juustele kasvuks vajalikku kaltsiumi ning ka vadakut ja kaseiini.

Porgandid

Porgandites leidub rohkelt A-vitamiini, mis soodustab tervet peanahka ja head nägemist. Kuna terve peanahk on läikivate ja tugevate juuste tarvis ülioluline, siis on mõistlik porgandit süüa nii toidu kõrvale kui vahepalaks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles