Tee Prantsuse moonisaiu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Kroon

Rohketest munadest kollast, mõnusalt võist ja moonitäidisega saia saab Prantsusmaal hommikukohvi kõrvale tavaliselt väikestest saiaäridest.

Tainaks: 500 g nisujahu, pool pulka ehk 25 g pärmi, 75 ml leiget vett, 5 muna, 0,5 tl  soola, 3 sl suhkrut, 125 g võid.

Täidiseks: 150 g mooniseemneid, 200 ml tuhksuhkrut, 100 g pehmet võid.

Peale: 1 muna, 1 sl piima, tuhksuhkrut.

Pane suurde tainakaussi 150 g jahu. Tee jahu keskele kraater, vala sinna leige vesi ja pudista sisse peenestatud pärm. Lase pärmil 5 minutit vees sulada. Löö auku kaks muna ja mätsi jahuga ühtlaseks massiks. Lisa sool ja suhkur. Järgmiseks teine kolmandik jahust ja siis jälle kaks muna. Lõika või noaga väikesteks tükkideks ja poeta taina hulka.

Sega tainast mehiselt, oma 25 korda. Viimaseks lähevad sisse ülejäänud jahu ja viimane, viies muna. Sõtku jahuga ülepuistatud pinnal elu eest oma 7 minutit järjest. Saad võise, läikiva ja nõtke taina.

Aseta tainapäts kaussi, kata kilega ja lase soojas köögis 1,5 tundi kerkida. Vajuta tainas samas kausis sõrmedega alla, keera ümber ja lase uuesti tunni kerkida. Siis suru kerkiv tainas jälle maha ja pane pooleks tunniks külmkappi. Rulli jahusel pinnal tainas õhukeseks. Lase 5 minutit seista, et tainas lõikamisel kohe kokku ei tõmbuks, ja lõika pikuti kolmeks.

Klopi pehme või tuhksuhkruga ühtlaseks ja lisa mooniseemned. Määri kolm tainatükki moonimassiga. Jäta tükkide ääred vabaks. Keera iga tükk pikkupidi rulli ja paiguta lauale nii, et rulli äär oleks allpool. Punu kolmest tainavorstist pats ja keera otsad taina alla.

Paiguta sai küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata teise küpsetuspaberiga ja lase praokil sooja ahjusuu ees kuni pool tundi kerkida. Määri sai lahtiklopitud muna ja piima seguga. Küpseta 200-kraadises ahjus 25–30 minutit. Jahtunult sõelu peale tuhksuhkrut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles