Värskete lapsevanemate apsud Facebookis

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõnel saab koos lapse sünniga uue elu ka Facebooki konto. See on täiesti mõistetav: tunned äkitselt vastupandamatut soovi oma kallikese pilte teistelegi näidata. Selles ei olegi midagi halba.

On aga teatud apsakaid, mis iseloomustavad noori lapsevanemaid Facebookis, kirjutab psychologytoday.com. Kas tunned, et oled isegi millegi sellisega hakkama saanud?

Doktor Facebook

Üks asi on küsida sõpradelt, milline mähkmemark on parim või millised meetodid on köha ravimiseks kõige tulemuslikumad, kuid sellega ei tasu liiale minna. Sõbrad ei ole valgetes kitlites lastearstid, kes oskavad sulle alati asjakohast nõu anda. Kui lapse sümptomid panevad sind muretsema, siis pöördu arsti, mitte sotsiaalmeedia poole.

Piinlik, väga piinlik

Jah, me kõik oleme lubanud, et meist ei saa sellised lapsevanemad, kes annavad teistele teada kõigist oma laste armsatest ent kohatutest tegudest või sellest, mida lapse mähkmest leida võib.

Kõige hullem on see, et lastel ei ole siin sõnaõigust. Enne, kui postitad midagi selle kohta, kui naljakalt su poja oksendas või jutustad sellest, mida mudilane tegi oma aluspesuga, siis mõtle veidi ette. Mida arvab laps sellest loost kümme aastat hiljem? Usu, su endagi elu on lihtsam, kui ta ei vihka sind.

Privaatsusseaded

Hämmastavalt paljud inimesed ei kasuta privaatsusseadeid, mis ei laseks võõrastel, imelikel tuttavatel või töökaaslastel näha kõike enda kohta. Kui olukorda on segatud lapsed, siis ei tohiks otsida vabandusi, sest asi ei puuduta enam vaid sind. Üks olulisemaid lapsevanema kohustusi on tagada oma lapse turvalisus.

Ainult beebi, kogu aeg

Sulle võib tunduda, et suhestud teiste lapsevanematega moel, millest poleks osanud unistadagi ja lapsevanemaks olemine on andnud su elule erilise mõtte. Ehk meeldibki sulle rohkem vaadata oma lapse pilte kui iseenda pilte? Kuid oluline on suhteid hoida ka nende tuttavatega, kellel lapsi ei ole – sinu enda vaimse tervise huvides. Kui sa ei tuleta teistele meelde, et oled eelkõige ka ise inimene, siis ei hoia sa neid suhteid. Kas suhete hoidmine pole mitte Facebooki mõte?
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles