Naise munarakkude varu ei pruugi olla piiratud

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naised sünnivad kindla arvu munarakkudega ning elu jooksul neid juurde ei teki. Kuid selle õpikutõe võib varsti ümber lükata Massachusettsi keskhaigla uurija Jonathan Tilly.
 

Nimelt leidis ta nii emaste hiirte kui naiste munasarjadest tüvirakke, millest laboris kasvasid ebaküpsed munarakud, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Hiirte munasarjadest on ka varem leitud oletatavaid munarakkude eellasi. Skeptikud on siiani jäänud imetajate munaraku tüvirakkude olemasolu suhtes väga kõhklevaks.

Jonathan Tilly kasutas hiire munasarjades leiduvate tüvirakkude leidmiseks valku DDX4, mis asub ainult tüvirakkude välispinnal. Rakkude küpsemisel see kaob. Tilly pani valgule külge helendava märgise ja nii õnnestus tal tüvirakud hiire munasarjadest üles leida.

Seejärel uuris ta noortelt naistelt soovahetusoperatsiooni käigus eemaldatud ja seejärel külmutatud munasarju. Ka seal leidus samasuguseid tüvirakke. Koekultuuris õnnestus tal neist kasvatada ootsüüte ehk lõpuni küpsemata munarakke.

Seejärel märgistas uurija tüvirakke helendava valguga ning pani nad kasvama võimalikult loomulikku kasvukeskkonda -  munasarjakoesse, mis siirdati hiirele naha alla. Kahe nädala pärast tekkisid tüvirakkudest helendavad rakud, mis sarnanesid välimuselt munarakkudele ning nendes avaldusid munarakkudele iseloomulikud geenid.

Praegu pole teada, kas nii kasvatatud munarakud on võimelised viljastuma ning suudavad  embrüo moodustada. Ka pole tõendusmaterjali, et tüvirakkudest saavad naiste kehas loomulikul moel tekkida uued munarakud.

Uuringute USAs tegemiseks on vaja eraannetusi, sest riikliku raha abil ei saa selliseid eksperimente teha. Võimalik on taotleda luba Suurbritannia võimudelt, et lõpetada katsed Ühendkuningriigis.

Kui tüvirakke õnnestuks laboris munarakkudeks muuta ja neid kehavälisel viljastamisel kasutada, pööraks see kogu viljatusravis uue lehekülje.

Tilly sõnul saaks tüvirakke kasutada nii vähiravi saanute, enneaegse menopausi alguse kui ka normaalselt vananevate naiste puhul. Uurija kinnitusel võivad munarakkude tüvirakud alles olla ka 40ndates eluaastates naiste munasarjades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles