Seitse viisi, kuidas keelduda ja hoida häid suhteid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sul on raskusi «ei» ütlemisega? Paljudele on õpetatud, et «ei» ütlemist peaks vältima, eriti autoriteetidega suheldes. Me ei tohi vastu hakata vanematele, sugulastele, õpetajatele, ülemustele ja teistelegi. 

Tunneme, et peame nõustuma, selleks et meeldida, sest see on tingitud kas kultuurist, soost, ühiskonna normidest või religioonist, kirjutab psychologytoday.com. Sageli on suurimateks mõjutajateks hirm tõrjumise ees, soov vältida konflikti ning süütunne teise haavumise pärast.

Selleks, et ennast kaitsta ja enda eesmärkidele kindlaks jääda, peab oskama keelduda nii, et sellel oleks ka mõju.

Näiteks, kui sõber palub sult laenata autot, aga sulle see mõte ei meeldi, siis võid otse öelda «ei», kuid võid seda teha ka diplomaatiliselt ja veenvalt.

«Ma eelistan ise oma autoga sõita.»

«Ma eelistan oma autot mitte välja laenata.»

«Mulle ei sobi auto laenutamine.»

«Mulle on oluline, et ma hoian enda autot ainult enda tarbeks.»

«Kahjuks ei saa ma sulle enda autot lubada.»

«Mulle ei meeldi see, kui teised minu autoga sõidavad.»

«Ma lubasin endale, et ma ei luba teistel oma autoga sõita.»

Kõik need näited sisaldavad sind ennast, seega on kuulajal neid raskem ümber lükata. Kui paluja on väga järjekindel ja tahab, et sa teeksid midagi, mida tema soovib, siis kasuta erinevaid keeldumise variatsioone, nagu olid eelnevad näited. Jää endale kindlaks, kuni ta saab aru, et mõtled seda tõsiselt.

Keeldumiseks võid kasutada ka sellist väidete kombinatsiooni, mis algab positiivselt, «ei» jääb keskele ning sõnavõtt lõpeb taas positiivselt. Näiteks: «Ma saan aru, et sul läheb nädalavahetusel seda autot vaja. Kahjuks mulle ei meeldi see mõte. Loodan, et leiad mingi teise lahenduse.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles