Lapsed ja pisikud: leia õige tasakaal

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps
Laps Foto: SCANPIX

Sageli soovivad lapsevanemad oma laste maailma muuta pisikutevabaks, kuid enamik baktereid on meile tegelikult head.

On täiesti mõistetav, et lapse elukeskkond hoitakse puhtana, eriti kui tegemist on veel väga väikese lapsega, kirjutab parenting.com. Emad pesevad lutipudeleid kuumas vees, puhastavad lutte, mis kukuvad maha ning võtavad räpased asjad laste suust ära. Mis aga puutub bakteritesse üldiselt, siis on bakterid (mõne üksiku erandiga) lastele head.

Tark on lapsi puhtana hoida, kuid ei tasu hulluks minna kasutades antibakteriaalseid seepe, mänguasju ja teisi tooteid. Liigne antibiootikumide kasutamine tapab mikroobid, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi. Antibakteriaalsed tooted aitavad vähendada mõnd infektsiooni, kuid samal ajal need edendavad ka ravimresistentsete organismide kasvu ja nõrgestavad häid baktereid meis. Selle asemel, et mõelda, kuidas baktereid hävitada, peaksime mõtlema sellele, et kuidas nende kasvu edendada.

«Õigete» bakterite toetamine võib lapse tervisele suuresti kasu tuua: tal võib olla vähem kõrvapõletikke, kõhuvalu, kõhulahtisust, kuseteede infektsioone ja toiduallergiaid. See võib isegi aidata lapsel võidelda köha, külmetuse ja palavikuga. Õige toitumisega võid bakterite arengule ise kaasa aidata.

Anna lapsele toiduaineid, mis sisaldavad naturaalselt kasulikke organisme. Näiteks sisaldavad häid baktereid jogurt, hapukurk, tume šokolaad ja feta juust. Mõnikord võib lapsele anda ka apteekides müüdavaid probiootikume. On toitusid, mis küll ise häid baktereid ei sisalda, kuid aitavad neid kasvatada: küüslauk, sibul, spargel, täisterakaer, täisteranisujahu, banaan ja mesi alates teisest eluaastast.

Tee õigeid valikud. Näiteks hoia last sigaretisuitsu eest, sest suitsuving hävitab soodsaid bakterid. Mis puutub antibiootikumidesse, siis aruta arstiga, kas nende kasutamine on vältimatu. Need ravimid hävitavad nii head kui halvad bakterid. Kui laps on sunnitud tarvitama antibiootikume, siis anna talle lisaks probiootikume, mis aitavad kehal taastuda.

Heade bakterite tasakaalu hoidmine organismis ei vaja suuri pingutusi, kuid sellest on palju kasu. Õiged kombed tagavad lapse tugeva tervise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles