Pärast pidu

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aedviljapuljong kanapallidega: hea soe lõuna, mis ei koorma kõhtu.
Aedviljapuljong kanapallidega: hea soe lõuna, mis ei koorma kõhtu. Foto: Liis Treimann

Kui sõite eile ülemäära või venis peoõhtu pikaks, siis kosutage end täna presidendi koka Inga Paenurme retsepti järgi tehtud toitudega – need on kerged, värsked ja turgutavad.

Tõenäoliselt ei taha paljud meist täna nagu ikka suurele peoõhtusöögile järgneval päeval rammusat pidupraadi süüa ega ka köögis hirmpikalt askeldada, usub presidendi kantselei peakokk Inga Paenurm.

«Mina eelistan pigem midagi kerget,» avab ta oma maitset. Hommikul näiteks värskendav külm jook, hiljem päeva peale kerge söögi klassika – kas või puljong keedumuna ja rohelise sibulaga.
Need, kes kokaga ühte meelt, võiks algatuseks proovida tema mõnusalt kerget ja värskendavat salatit, mille saab suurema vaevata valmis.

Päevakohane on see pealegi: ses saab ära tarvitada eelmisest õhtust järele jäänud ahjupraadi, mis paljudes kodudes vabariigi aastapäeval laual. «Ja organism omastab sellest värskest salatist kõik hea hästi,» täiendab Inga Paenurm.

Igaühele oma

Toekama söögi asemel soovitab presidendi kokk ühtaegu kerget ja sooja aedviljapuljongit, kus hõrgud ja vahused kanapallikesed sees. Kui puljong varem valmis keedetud ja ka mikserdaja kodus olemas, võtab seedimisele leebe toidu valmistamine koka sõnul aega vaid kümme minutit. Muidugi võib supi leemeks kasutada ka puljongikuubikuid või -pulbrit, kuid siis võiks eelistada kõikvõimalike lisaaineteta variante.

Kui aga õhtu tavapärasest pikemaks veninud, jooge hilise hommikusöögi asemel värskest kurgist, hapukurgist ja purustatud tomatitest külma kokteili, mis mõjub ühtaegu värskendavalt ja taastavalt. Kokk ise on väheseks jäänud unetunde leevendanud suure koguse jäise värske mahlaga, mis aitab kehal kiiresti energia­varud taastada.

Kohvi ei pruugi äratajana toimida, vähemasti tema puhul mitte.
Teinekord ütlebki inimesele sisetunne, millest võiks ergutuseks abi olla. Kõik on suhteline ja sõltub organismist – mõni otsib enesetundele parandust soolaheeringast ja hapukurgist, teine hapukoorest, kolmas proovib veidraid imekokteile.

Inga Paenurm muigab. Tema nendesse rahvatarkustesse ei usu: «Mina usun pigem aspiriini.» Ning lisab, et ka külmast mulliga mineraalveest, Värskast või Borjomist võib kasu olla.

Klaar hommik

Presidendi kokal endal vabariigi aastapäeval siiski pidutsemiseks mahti ei ole. Läinud aastal, kui Inga Paenurm juhatas presidendi vastuvõtu kokkade väge esimest korda ja vastutas tuhandete suupistete eest, jätkus tal närvikõdi ja pabistamist kõvasti. Ei puudunud ka lustlik vahejuhtum, kui vastuvõtupäeval oleks ihukaitsemeeskond ta äärepealt Estonia ukse taha jätnud.

Töö lõppes ja lauad jõuti kokku kraamida alles kella kolmeks öösel. Siis võeti kokkadega klaas vahuveini ja oligi kogu nende pidu. Igatahes polnud järgmisel päeval peakokale väsimuse peletamiseks peale tavapärase külma mahla muud vaja.

Mõni päev enne tänast arvab presidendi kokk, et laupäeva varahommikustel tundidel on tema olemine selgi aastal väga selge ja klaar: «Tööd on tehtud kõvasti ja pikk autosõit Tartust koju ootab ees.»

Alljärgnevate Inga Paenurme retseptide kogused on arvestatud paarile-kolmele sööjale. Kel blenderit ehk kannmikserit pole, kasutagu toiduainete peenestamiseks saumikserit või köögikombaini.

Proovi!

Aedviljapuljong vahuste kanapallikestega
•    200 g kanafileed
•    maitse järgi soola, pipart, kuivatatud või külmutatud laimilehti vm ürte
•    2 väiksemat porgandit
•    veerand suvikõrvitsat
Puljongiks:
•    2 sibulat
•    1 küüslauguküüs
•    2 porgandit
•    1–2 loorberilehte
•    maitse järgi soola, pipart

Puljongi võib aegsasti, kas või eelmisel päeval valmis teha. Selleks lõika sibul, küüslauk ja porgand väiksemaks, rösti koos maitseainetega poti põhjas 1 sl õlis, vala peale vesi (u 2,5 l – keemisel vesi aurustub) ja jäta tasasele tulele 1,5 tunniks mulisema. Riisu vahepeal vahtu.
Lõika kanafilee väiksemateks tükkideks ja pane kannmikserisse. Lisa 1 dl vett, maitsesta soola-pipra ja käepäraste ürtidega. Mikserda ühtlaseks massiks.

Kurna puljong ja pane uuesti tulele ning aseta sinna lusikahaaval vahune kanamass. Lase viis minutit keeda, kuni kanapallikesed on pinnale tõusnud. Puljongikuubikut või -pulbrit kasutades eelistage lisaaineteta variante, nt A. Vogelit.

Kosutav kokteil
•    2 keskmist hapukurki
•    pool väiksemat värsket kurki
•    100 g purustatud konservtomatit
•    maitse järgi soola, pipart
•    maitse järgi mett

Pane kõik komponendid kannmikserisse ja püreeri. Naudi kokteili jahedalt.

Värske aedviljasalat
•    2 väiksemat porgandit
•    pool väiksemat kurki
•    1 suurem tomat
•    2 potti lehtsalatit
•    100 g küpsetatud lihaviile
•    veerand suvikõrvitsat
•    1 väiksem õun

Kastmeks:
•    2 dl oliiviõli
•    1 väiksem punt peterselli
•    1 peotäis rukola salatit
•    veidi seesamiseemneid
•    maitse järgi soola, pipart

Tükleda kõik koostisained peenikesteks ribadeks ja sega omavahel, lisa soola ja pipart. Rebi salatilehed suuremateks tükkideks ja sega teiste ainetega.

Pane kõik kastmeained kannmikserisse ja purusta ühtlaseks massiks. Aseta salat taldrikule ja kalla peale kaste.

Kaste säilib hästi – kui seda jääb üle, võid hiljem kasutada pastaroas või suppide maitsestamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles