Beebi koolikud ja ema migreen võivad olla seotud

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA neuroloogid avastasid oma uurimistöö käigus, et uuringus osalenud migreeni all kannatavate emade lapsed kannatasid 2, 5 korda suurema tõenäosusega koolikute käes kui nende naiste lapsed, kel migreeni ei olnud.

Kuigi koolikud on vana probleem, et teata siiani päris täpselt, mis neid põhjustab ja kuidas neid vältida, sest kuigi neid on seostatud gaasivalude ja väljakujunemata närvisüsteemiga, pole gaasivaevusi leevendavatest vahenditest ja ema toitumisharjumuste muutmisest sageli mingit abi, kirjutab teadus.err.ee.

Uuringu käigus koguti infot värskelt emaks saanud naiste hulgas, kes käisid oma kahekuuse imikuga tavapärasel kontrollil lastearsti juures. Ilmnes, et migreeni põdenud naiste lastest kannatasid 29 protsenti koolikute käes, kuid neist beebidest, kelle emadel migreenihooge polnud olnud, kannatasid koolikuid vaid 11 protsenti.

Konkreetsete järelduste tarvis on vajalikud edasised uuringud, kuid teadlased oletavad, et migreenihaigega sarnaselt vajab koolikutega beebi tavalisest vaiksemat ja rahulikumat elukeskkonda, sest ilmselt on koolikutega beebile uued intensiivsed ja ebamugavad kogemused esimestel elukuudel häirivamad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles