Kolm kala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Merrit Kiho

Eestlane ja kala, need kuuluvad kokku kui suitsupääsuke ja must leib. Lihtsad, kuid armsad kalaroad sobivad vabariigi aastapäeval külma valge veini või ka pitsikese jäise viinaga.

Magus heering

Kui ostad poe- või turutünnist terve soolaheeringa ja fileerid selle ise, siis leota saadust enne marinaadi panekut mõni tund vees.

Võta 10 soolaheeringafileed (u 800g), marinaadiks 7 dl vett, 1 dl 33% äädikat, 300 g suhkrut, kümmekond vürtsitera, kolm-neli loorberilehte.

Aja marinaad keema, jahuta maha ja tükelda sellesse nahata filee. Hoia üle öö ja serveeri samas marinaadis, lisandiks võid viilutada porgandit, porrut, sibulat.

Alasti räim

Pane 400 g tooreid räimefileid üleöö seisma alljärgnevasse segusse:
4 dl vett, 1 sl soola, 3 sl äädikat.

Kastmeks võta kaks-kolm imepeeneks hakitud küüslauguküünt, 1,5 dl hapukoort (parim on 30%), 1,5 dl majoneesi (nt Salvesti mädarõikamaitselist), 1 sl sidrunimahla, 1 tl inglise sinepit, värskelt jahvatatud musta pipart, 0,5 tl soola.

Sega kastmeained ja pane marinaadist võetud räim (võid fileelt ka naha eemaldada) kastmesse. Lase külmkapis paar-kolm tundi maitsestuda. Serveerimisel kaunista Parmesani laastude ja marineeritud peediga.

Kiirelt marineeritud lõhe

Võta 300 g õhukeselt viilutatud lõhefileed – kui omamere kalurilt ei saa, sobib ka poelõhe. Marinaadiks poole sidruni ja apelsini mahl, 1 tl mett, törts esimese külmpressi oliiviõli, pisut tšillipipart, musta pipart ja veskist meresoola.

Sega marinaad hoolikalt, kuni mesi sulab, vala fileele, soovi korral kaunista basiiliku või rukolaga ja serveeri kohe.

Head pidupäeva!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles