Imre Rammul: lahenduseta jäänud seksuaalne erutus teeb tigedaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peagi kinolinale jõudvas filmis «Minu suur O» räägitakse sellest, kuidas naistel manuaalse stimulatsiooni abil orgasmi esile kutsudes depressiooni raviti. Ka psühhiaater-seksuoloog Imre Rammuli sõnul mõjub orgasm hästi nii kehale kui vaimule ja kui partnerit ei ole, siis on eneserahuldamine väga tervitatav.

Arsti sõnul ei saa küll orgasmi abil depressiooni ennetada, sest seda oleks juba palju palutud, kuid kindel on see, et orgasm stabiliseerib vaimset tervist.

«Omaette probleem on see, kui depressiooni tõttu inimese seksuaalfunktsioon halveneb ja seksuaalsoov alaneb ning selle foonil harveneb võib-olla ka lisaks orgasmivõime,» selgitas arst. «Depressioon võib süveneda, kui suguelu halveneb.»

Tohtri selgitusel vabanevad orgasmi ajal mitmed bioaktiivsed ained, nagu näiteks serotoniin, millest sõltub üldine õnnetunne, lisaks sellele endorfiinid ja teised ained, mis on seotud lähedustunde,  üldise mõnutunde ja kihu rahuldamisega, ning melatoniin, mis reguleerib uneprotsesse.

Naistel, kel ei ole partnerit ja kes on pikalt üksi olnud, on arsti sõnul soovitatav tegeleda eneserahuldamisega. «Kui organismi mingi funktsioon ei saa regulaarset koormust, siis organism natuke unustab ära, et mis on mis ja kes on kes ja siis võib selle foonil alaneda ka seksuaalsoov,» selgitas ta.

Vibraatorist võib seksuoloogi sõnul olla palju abi, et säilitada nii head vaimset, kehalist kui seksuaalset tervist.

Seksuaalne aktiivsus ja orgasmide saamine mõjutab Rammuli selgitusel ka üldist füüsilist tervist. «Teataval määral on seks isegi treeninguline tegevus ja kehaline aktiivsus on üsna teretulnud. Kes ei viitsi trepist käia või kepikõndi teha, võiks ju siis rohkem seksida,» pakkus ta välja.

Veel rääkis arst, et kui näiteks inimestel on südame isheemiatõbi ja ta tegeleb regulaarse seksuaaleluga ning saab orgasmi, siis tõuseb täiesti arvestataval määral tema võimalus elus püsida ja edasi funktsioneerida.

Kui naine ei saa orgasmi, tuleks tal Rammuli sõnul probleemiga tegeleda, sest enamasti leiduvad sellele lahendused. Suur osa probleeme on tema sõnul lahendatav nõuannete abil, kuid mõnel juhul aitavad ravimid või treening spetsiaalsete tupekuulikestega. «Kui vähegi tahtmist on, küllap siis asjad paika saab,» kinnitas ta.

Psühhiaater-seksuoloog selgitas, et nii mõnelgi juhul võib seksuaalne rahuldamatus naist närviliseks teha. «Võib juhtuda seda, et kui naisel on mingi seksuaalse erutuse tsükkel, aga see ei lõpe tulemuslikult, siis on nii mõnelgi lühikesed närvid,» rääkis ta. «Toimub seksuaalne erutus, aga see jääb nii-öelda kännu taha kinni, lahendust ei toimu ja see teeb tigedaks.»

Ka võib arsti sõnul kulminatsioonita erutuse tagajärjel tekkida väikeses vaagnas verepais, mistõttu hakkab kõht valutama.

Vahel on tohtri sõnul ka nii, et naisel on alguses hea meel, et teine saab orgasmi, aga varsti läheb ta lisaks vahetule psühhoreaktsioonile kadedaks ja siis tekib üldine vastumeelsus seksi vastu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles