Kuidas veebis valetajat vahele võtta?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik meist on näost-näkku väga kehvad valedetektorid, kuid internetis on veelgi raskem aru saada, kas teine valetab.

Värske uuring näitab, et on teatud lingvistilisi signaale, mis reedavad selle, kui keegi üritab meid tüssata, vahendas Forbes.

Uuring keskendus veebis kohtumisele. Internetis tutvudes valetavad sageli nii mehed kui naised. Wisconsin-Madisoni ja Cornelli ülikooli teadlased tegid kohtumisportaalide profiilikirjelduste järgi kindlaks usaldusväärsed vihjed, mille abil saab hinnata autori valelikkust.

Teadlased võrdlesid 78 katsealuse profiili andmeid tutvumisportaalis nende tegeliku kaalu, pikkuse ja vanusega. Lingvistiline analüüs paljastas teatud mustri valetajate kirjeldustes.

Mõned näited:

  • Mida vääram profiilikirjeldus, seda väiksema tõenäosusega kasutas autor sõna «mina». Valetajad väldivad seda seetõttu, et end oma petlikest avaldustest distantseerida.
  • Valetajad kasutasid sagedasti eitust. Näiteks ütlesid nad «pole kurb» selle asemel, et öelda «õnnelik» või «mitte igav» selle asemel, et mitte öelda «huvitav».
  • Valelikud kasutajad kirjutasid lühikesi kirjeldusi, et mitte riskida liigse segaduse tekitamisega. Mida vähem nad kirjutavad, seda vähem on neil vaja meelde jätta ja hiljem selgitada.
  • Kaaslase otsijad, kes valetasid oma vanuse, kaalu või pikkuse kohta või lisasid oma profiili juurde võõra pildi, vältisid kirjelduses enda välimuse teemat ning kirjutasid pigem tööst või saavutustest elus.

Nende indikaatorite abil suutsid teadlased valetajaid tuvastada 65 protsendil juhtudest. Tavaline inimene ei suuda varasemate uuringute põhjal isegi pooltel juhtudel internetis valet ära tunda.

Selliste uuringute eesmärgiks on välja töötada programm, mis suudaks sõnastuse analüüsiga erinevates olukordades valetajaid tuvastada. Tutvumisportaalide puhul on küsimus ka selles, et kes kui palju valetab, sest lausa 80 protsenti kasutajatest valetab mingil määral.

Ilmselt ei ole see üllatuseks, et kõige rohkem valetasid inimesed oma kehakaalu kohta. Naised luiskasid end keskmiselt kuni neli kilo kergemaks ja mehed ligi ühe kilo. Ligi pooled kasutajatest valetasid oma vanuse kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles