Väike ports ei aita kaalu langetada

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühendriikides avaldasid Texase osariigi teadlased uuringu, mille tulemused tõestavad, et väikese portsjoni ettetõstmine ei aita kaalu langetada.

Sageli soovitavad toitumisspetsialistid süüa väikeselt taldrikult, et oleks kergem isusid kontrollida, kuid professor Ming Sha sõnul ei ole see efektiivne strateegia, vahendas geniusbeauty.com. Uuring näitas, et ülekaalulistel inimestel on probleeme täiskõhutunde ja nälja mõistmisega ning portsjoni suurusel ei ole sellega midagi pistmist.

Uuringus osales kümme normaalkaalus ja kümme ülekaalulist naist. Esimesel päeval pakuti kastealustele süüa väikestelt taldrikutelt ning järgmisel päeval suurtelt. Toidu kogustele aga piiranguid ei seatud. Naised sõid nii palju, et kõht saaks täis ning vaatlejad leidsid, et taldriku diameeter ei muutnud mitte midagi.

Võiks eeldada, et suuremad naised tunnevad ka suuremat nälga. Selgus aga, et sellisel arvamusel ei ole tõepõhja all. Esialgu sõid ülekaalulised sama palju kui teised, kuid mõne aja pärast kurtsid nad, et on ikka veel näljased.

Teadlased usuvad, et probleem ei peitu mitte portsjoni suuruses, vaid ülekaaluliste organismis, sest neil on probleeme nälja- ja täiskõhutunde tajumisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles