Kas ametialane lojaalsus on luuseritele?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keskmiselt vahetavad inimesed töökohta iga nelja aasta järel, kuid Y-generatsioon (30ndates noored) teeb seda lausa pooleteise aasta järel. Nüüd on levimas arusaam, et mitu erinevat karjääri on uueks normiks ning et ühe tööandja juures püsimine võrdub ametialase enesetapuga.

Kas tõesti tähendab see, et juba aasta möödudes peaks hakkama otsima uut töökohta? Kuigi need ajad, mil töötajad püsisid truult ühel kohal 30 kuni 40 aastat on möödas, ei leidu siiski suurt mõtet töökoha vahetamisel lihtsalt vahetamise pärast, eriti kui praegune koht on igati hea, kirjutab Forbes.

Küsi endalt neid küsimusi, enne kui otsustad praeguse töökoha vahetada suurema ja parema vastu.

Millises suunas sa liigud?

Sul on võimalus liikuda edasi, tagasi või sootuks kõrvale. Kui sind ei ole just lahti lastud või sul pole soovi täielikult eriala vahetada, siis ei tule töökoha vahetus pikemas perspektiivis kasuks.

CV peaks kajastama järk-järgult tõusvat vastutust, ametiaustust ja kompensatsiooni, mitte nii-öelda peatust välisukse juures. Sea endale kõrged eesmärgid. Kui kaalud hüpet, siis peaks see olema selline, mis parandab su olukorda, mitte selline, mis seda kinnistaks.

Kas oled praegusest kohast võtnud kõik, mis sel sulle pakkuda on?

Mõtle põhjalikult oma töö ja ettevõtte peale. Kas võiksid sellest veel midagi õppida või kogeda ning oma rolli viimistleda? Või oled oma professionaalse arengu tipus? Ehk on lootust ettevõttesisesele ametikõrgendusele?

Kui tuubis on veel pisut hambapastat, siis pigista seda kuniks kõik on otsas. Kui aga oled kindel, et kohal ei ole sulle enam mitte midagi pakkuda, on aeg uuteks väljakutseteks.

Kuhu see kõik välja viib?

Küsi endalt, miks üldse oled hakanud ringi vaatama ja loodad praeguse koha parema vastu vahetada. Kas astud seega sammukese lähemale oma ülimale karjääriunistusele? Kas sul üldsegi on selline unistus?

Mitmekülgsete ametikohtadega portfoolio ei pruugi olla halb, kuid kui sa ei suuda jääda kindlaks teatud ametiliinile, siis näitad, et ei suuda keskenduda ning sul ei arene ühest sügavat ametialast teadmist ja arusaamist, et määrata pikaajalisi karjääriplaane oma kogemuste varal.

Iga uus töökoht peaks olema ülesehitatud eelmistele kohtadele, et aidata arendada uusi oskusi, kehtestada teadmisi ja laiendada võrku, et sind edule lähemale viia. Kui uus võimalus ei too sulle suurt kasu, tasub vanale kohale pidama jääda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles