EL seadis nõuded sõna «gluteenivaba» kasutamiseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi uus määrus lihtsustab gluteenitalumatusega inimeste elu sobiva toidu valikul.
ELi uus määrus lihtsustab gluteenitalumatusega inimeste elu sobiva toidu valikul. Foto: AFP / Scanpix
Et lihtsustada gluteenitalumatusega inimeste elu, ühtlustas Euroopa Komisjon tingimusi, millal võib toidu märgistusel, reklaamis või esitlemisel kasutada mõisteid «gluteenivaba» ja «väga madala gluteenisisaldusega».

Sõna «gluteenivaba» võib edaspidi kasutada juhul, kui tootes ei ole gluteeni rohkem kui 20 milligrammi ühe kilogrammi kohta. Märgistusega «väga madala gluteenisisaldusega» toote puhul ei tohi sama näitaja ületada sadat milligrammi, teatas põllumajandusministeerium.

Gluteen on teatud teraviljades, näiteks nisus, rukkis ja odras leiduv valk, mis on oluline nii toitumise kui toidu tootmise seisukohast. Osa inimesi, kes põevad näiteks tsöliaakiat, peavad gluteeni vältima ning täpsem märgistus aitab leida nende gluteenitundlikkusele vastavaid tooteid.

Uus määrus ühtlustab märgistuse kasutamise tingimused kõikides ELi liikmesriikides, et inimesed oleksid võrdselt kaitstud ning ei oleks takistatud kaupade vaba liikumine. Määruse koostamisel võttis komisjon arvesse rahvusvahelist Codex Alimentariuse standardit.

Määrus jõustub 10. veebruaril, kuid täielikuks rakendumiseks on sätestatud üleminekuaeg 2012. aasta alguseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles