Nime lihtne hääldus annab inimesele eelised

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimeses sellelaadses uuringus analüüsisid teadlased, kuidas inimeste nimede hääldus mõjutab esmamulje teket ja otsuste tegemist, kirjutas teadus.err.ee.

Selgus, et nii mõnelgi juhul kehtib nn nime häälduse efekt, mis tähendab, et lihtsasti hääldatavate nimedega inimesi hinnatakse positiivsemalt kui keerulisemate nimedega inimesi.

Uuringust selgus, et poliitilisele ametikohale või ametikõrgenduseks valiti sagedamini inimene, kelle nimi on lihtsa hääldusega; poliitilised valimised võidab sagedamini kerge nimega kandidaat ning USA advokaadibüroodes tõusid lihtsa nimega juristid kiiremini kõrgemale positsioonile.

Uurimuse autori dr Simon Lahami sõnul mõjutavad vaevumärgatavad eelarvamused meie otsuseid ja valikuid. Analüüsi tulemused paljastasid, et mõju ei oma tingimata nime pikkus või ebatavalisus, vaid pigem selle häälduse lihtsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles