Raivo J. Raave: kui naine pole enam naine, ei saa ka mees olla mees

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teoloog ja mõtleja Raivo J. Raave kirjutab ajakirjas Naised, et meeste ja naiste võrdsuse tagaajamine, soorollide hägustumine ning naise olemuse lihtsustamine viib tasapisi selleni, et naine pole enam naine ning ka mees ei saa olla mees.
 

Raivo J. Raave nõustub, et mehe arukuse ruumis on naine täiesti konkurentsivõimeline, sest midagi radikaalselt erinevat mehe ja naise mõistuslikes protsessides ei ole, kuid asja uba on tema sõnul hoopis selles, et naise loomus on palju sügavam, huvitavam ja keerulisem. «Ja naisest pelgalt mõistliku olendi tegemine on temast paaria tegemine,» tõdeb ta.

Raave sõnul on traditsiooniliste sooliste suhete asemele tulnud seksi turvaline simulaakrum - reproduktsioon, mis tekitab algse tegelikkusega sideme kaotanud iseseisva reaalsuse. Teoloog selgitab, et seksuaalsus on nüüdismaailmas eelkõige kehaline erutus, see on viidud väliseks, pealispindseks - heaks näiteks on netiporno jms võidukäik.

«Seksuaalsuse vabastamine on ühtlasi ka seksuaalsuse kaotamine,» tõdeb Raave, lisades, et varasemad kultuurid pole kunagi kahtluse alla seadnud, et soo jätkamiseks on vaja meest ja naist, kuid nüüd saab lapsi ka spermapanga ja doonoremade kaudu ning siit on vaid samm geenide töötlemise ja kloonimiseni.

Ka näitavad uurimused Raave sõnul, et Euroopas on pärast Teist maailmasõda meeste organismis suguhormooni testosterooni tase vähenenud kuni neli korda - mehed on muutunud naiselikumaks, samavõrd kui naised on hakanud üle võtma mehe rolle.  

Loe pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles