Kas koolikiusamine soodustab enesetappu?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koolikiusamine on aktuaalne teema olnud kogu aeg, kuid nüüd on hakanud tagakiusatavad lapsed üha sagedamini ähvardama end ära tappa, kirjutas psyhologytoday.com.

Kas tõesti võib koolikiusamine viia enesetapuni? Viimasel ajal on rahvusvaheliselt töötava laste-ja vanemateekspert Maureen Healyga ühendust võetud üha sagedamini teemal, et laps vihkab elu ja ähvardab end ära tappa, sest teda kiusatakse koolis.

Paljud vaimse tervise teadlased ja enesetappu ennetavad spetsialistid ütlevad, et koolikiusamine siiski enesetappu ei põhjusta. Nende sõnul on tõsiselt enesetappu kaaluvate noorte peades toimumas palju tõsisemad protsessid ja põhjused.

«Ma nõustun nendega, kuigi tean, et asjad ei ole must-valged. Lapsed, noorukid ja täiskasvanud, kes on väga tundlikud või emotsionaalselt ebastabiilsed ei oma emotsionaalseid oskusi, et toime tulla pingega ja südantlõhestavate kogemustega ning seetõttu on nad altimad tegema halbu valikuid. Enesetapp on halb valik,» ütles Healy.

Kas Maureen usub, et koolikiusamine võiks viia enesetapuni? «Ei, üldjuhul ei lähe asi enesetapuni. Koolikiusamine põhjustab emotsionaalsel lapsel pigem kurbust või irratsionaalseid otsuseid.»

Koolikiusamisele vihjates tuleks küsida: «Mis on selle põhjustaja?» Healy arvab, et selleks on lapsevanemate, õpetajate, juhtide ja poliitikute oskamatus lapsi varustada emotsionaalsete tööriistadega ning juhendada neid nende väikeses maailmas. «Seetõttu arvavadki paljud teismelised, kes on depressioonis, häbistatud, vihased ja alandatud, et kõige õigem moodus sellega toime tulekuks on enesetapp,» leidis Healy.

Tema soovitab kõigepealt panustada laste emotsionaalsuse arendamisse ja alles seejärel õpetada neile sotsiaalseid oskusi, elu ja akadeemilist õpetust. Lastele tuleks õpetada rõõmu ja õnnelikkust, et nad suudaksid negatiivsetele tunnetele paremini vastu astuda.

Mis oleks lahendus? Lapsevanemad ja kooliõpetajad peaksid olema tähelepanelikud ning lisaks õpetama lisaks sellele, millisesse bussi istumine last koju toob ka seda, kuidas emotsioonide ja kiusamisega toime tulla. Teisisõnu peaksid lapsevanemad oma laste käekäigust rohkem teadlikud olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles