Nipid, kuidas hambaarsti juures käiku paremini üle elada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud inimesed ei külasta regulaarselt hambaarsti, sest nende hambad on korras ja neil pole kaebusi. Suur osa inimestest hoiab hambaarstist aga eemale hirmu pärast. Shine.yahoo.com jagas nippe, kuidas visiiti kergemini üle elada.

Kuigi moodsates hambaarstikeskustes on püütud kogu õhustik toataimede ja rahuliku muusikaga muuta võimalikult sõbralikuks, on paljudel siiski tõeline hirm hambaarsti külastada. Kahjuks võib see kartus viia aga halva hammaste olukorrani, mis ei ole ju sugugi hea. Niisiis tasukski end kätte võtta ja alljärgnevate nippidega hirmust võitu saada.

Tee taustauuringut. Kui lähed uue hambaarsti juurde, siis uuri tema kohta kindlasti internetist. Pea meeles, et kuigi ei tasu uskuda kõike, mis netis kirjas, võid siiski saada hea ülevaate. Soovituslik on ka uue hambaarstikeskuse külastamine mõned päevad enne broneeritud aega, et tunnetaksid õhustikku ja visiidile tulles teaksid, kuhu tulla ja kuidas käituda.

Kuula muusikat. Võta arsti juurde kaasa oma mp3 koos lemmikmuusikaga. Hambaarstid teavad, et erinevate tööriistade hääl võib patsiendile olla äärmiselt hirmutav, seetõttu ongi hea, kui sa neid ei kuule.

Hinga sügavalt. Enda rahustamiseks on soovituslik hingata rahulikult ning sügavalt sisse ja välja. Keskendu oma hingamisele, tunneta õhu liikumist ning rahune teadlikult. Sule silmad ja vii oma mõtted inimestele või kohtadele, keda- mida armastad.

Suhtle. Ära piinle vaikides. Lepi arstiga kokku mingi märguanne – näiteks käe tõstmine -, mis annab temale ja õele märku, et tuleb teha väike paus või et sul on valus. Paljud inimesed on rahulikumad, kui teavad, et saavad olukorda natukenegi juhtida.

Küsi. Ükski küsimus pole hambaarstile liiga tobe. Võid vabalt küsida, mis tööriistu ta hakkab kasutama, kui kaua protseduur aega võtab, kas see teeb haiget jne. Paljud patsiendid tunnevad end palju kindlamalt, kui teavad, kuidas protseduur samm-sammult minema hakkab. Teadmatus tekitab sageli suuremat hirmu.

Söö kerge eine enne visiiti. On oluline, et su maos oleks midagi, mida seedida, sest nälg suurendab kehas olevaid stressihormoone. Kui sul on veresuhkruga probleeme, siis peaksid enne arstitoolile istumist sellele kindlasti mõtlema, et sa ei minestaks ega muutuks väga kärsituks! Ka on oht, et pärast hambaarsti külastamist ei ole sul paar tundi lubatud süüa, mistõttu muutub eelnev söömine eriti oluliseks.
Ära söö aga liiga palju ega liialt rasvaseid toite, sest muidu võib sul süda lihtsalt pahaks minna hambaarsti juures olles.

Võta profülaktika mõttes üks valuvaigisti. Mõned inimesed võtavad enne või pärast hambaarstil käiku sisse ühe valuvaigisti. Osalt on sel psühholoogiline mõju, teisalt hakkab sul suure tõenäosusega valus, mistõttu on valuvaigisti põhjendatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles