Nippe lillede hoidmiseks

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lillede säilimist mõjutavad erinevad faktorid. Paraku kipub olema nii, et odavamad lilled on nõrgad ega pea vastu. Hästi kasvatatud lilled on seevastu tugevamad. 

Samuti ei tohiks lilli jätta sooja päikese kätte, kirjutas galtime.com ning jagas nippe, mida lilledega ette võtta.

Vaheta vett lilledel iga päev. Kui unustad, siis tee seda kas või üle päeva. Vee vahetamine on kõige lihtsam nipp, kuidas lillede eluiga pikendada. Kui sul on lilledest ikebana, võid seda värskendamiseks kraani või duši alt läbi lasta. Kui vahetad piisavalt sageli vett, ei ole eraldi vaja vaasi lisada niinimetatud lilletoitu, aspiriini või muid lisandeid, et õied pikalt kaunid püsiks.

Lõika vartelt viltuselt ots ära, enne kui lilled vette paned. Nii tekitad veeimamiseks suurema pinna. Võiksid uue jupi varrelt ära lõigata iga kord, kui vett vahetad.

Oluline on, et lehti ei jääks vee alla. Lehed panevad lillevees bakterid vohama, mistõttu surevad lilled kiiremini ning hakkavad haisema.

Hoia lilli jahedas. Troopilised lilled saavad palavusega hakkama, kuid näiteks hortensia seda ei talu. Paljud lilled ei talu otsest päikesevalgust, seega tasub neid varjus hoida. Kuumal päeval võib lilled mõneks ajaks isegi külmkappi jahtuma asetada.

Orhideed on väga populaarsed lilled kontorites ja kodudes, sest neid on lihtne hooldada. Nende puhul kehtib reegel, et vähem on parem: pigem surevad orhideed liigniiskuse kui kuivuse kätte. Tee orhideele toasooja veevanni siis, kui pott tundub käes kerge. Lase lillel mõne minuti vett imada, siis tõsta veest välja ning kui lill enam ei tilgu, aseta oma alusele tagasi. Kui toaõhk on jahedam, vajab orhidee vähem kastmist.

Pungi saab avanema sundida. Suru pöidlaga õrnalt kroonlehti tagasi ning lill avab end kiiremini.

Kui sulle meeldivad tugevalõhnalised liiliad, siis oled ehk märganud, et nende õietolm võib olla väga määriv ning ei tule hiljem riietele sattudes pesus maha. Murra tolmukad kohe ära ning hiljem ei pea sa plekkide pärast enam muretsema.

Lille värskust saad kontrollida pehmuse järgi. Kui asetad pihu õiele ning see on lõtv, on lill ilmselt kustumas.

Ära unusta oma lilli nautimast! Võta hetk ja nuusuta roose, mis sulle kingiti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles