Mähkmetes kooli ehk Briti vanemad on laisad

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inglismaal näitas uuring, et üha rohkem lapsi läheb seal algkooli mähkmetes. Õpetajate sõnul peavad nad üha sagedamini tunni katkestama, sest lastel on vaja mähkmed vahetada või juhtub kellelgi «õnnetus». Märkimisväärne on see, et algkooli alustatakse Inglismaal 4-aastaselt.

Briti õpetajad kurtsid ka seda, et lapsed on üldises plaanis vähem iseseisvad, sest ei saa hakkama ka uneriiete vahetamise ja õueriiete selgapanekuga, vahendas dailymail.co.uk. Õpetajate sõnul on süüdi lapsevanemad, kes ei õpeta oma lastele põhilisi eluks vajalikke oskusi.

Uuringus osales 850 algkooli, mille õpetajate seast vastasid pea kaks kolmandikku, et nad on viimase viia aasta jooksul märganud üha rohkem õpilasi, kes ei oska õigel ajal tualetti kasutada. Sama olukorda kurtsid õpetajad, kelle hooldusalused on kolme- kuni viieaastased. Need uuringud ei käi laste kohta, kel oleksid erivajadused või terviseprobleemid.

Mõned koolid on loonud lapsevanematele õpikodasid, et aidata neid potitreeningul. 36 protsenti küsitlusele vastanud koolitöötajatest väitis, et nende koolis nõutakse, et laps oleks algkooli asudes mähkmevaba.

Kuna koolides on tööl vähe õdesid, jääb laste puhastamine õpetajaabide ja ka õpetajate õlule. Üks õpetaja kurtis, et tema klassis on kolm last, kes kannavad mähkmeid ning mõnikord peab päevas mähkmeid vahetama ligi üheksa korda. «See aga tähendab, et teiste laste haridus kannatab,» lisas ta.

Teine õpetaja selgitas, et mähkmed imavad niivõrd palju niiskust, et laps ei tunne ebamugavust ja nõnda lükkubki potiga harjutamine edasi.

Õpetajate ja õppejõudude assotsiatsiooni peasekretär doktor Mary Bousted rääkis, et potitreeninguta lastega tegelemine lisab õpetajatele veelgi enam stressi, kuigi nende töö on niigi pingeline.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles