Üha enam mehi võtab naise perekonnanime

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Traditsioon on, et abielludes võtab naine mehe perekonnanime. Muutuval ajastul on ka see tava muutuma hakanud ning üha sagedamini vahetavad hoopis mehed oma perekonnanime, kirjutas shine.yahoo.com.

«Vahetult enne pulmi otsustasin selle muutuse teha. Naine oli mul seda uudist kuuldes üllatunud ja palus mul korralikult läbi mõelda. Tegin seda ja jäin oma otsuse juurde – soovisin võtta naise nime,» rääkis Mark Tyler portaalile.

Paari sõnul oli oluline, et neil oleks pärast abiellumist sama perekonnanimi. «Kui meie perekonnanimi muutub samaks, siis miks ei võiks jääda minu nimi?» küsis Carol, Marki naine, naljatledes.

Nende puhul oli tegemist sellega, et naine oli enda valdkonnas juba oma nimega tuntust kogunud ja mainet kujundanud. Oma vana nimega teadsid teda kõik, aga uue nimega ei olnud ta keegi. Mehel seda probleemi aga polnud, sest tema polnud oma nimega tuntuks veel saanud.

«Mul ei olnud sellist muret, et mis saaks minu nimest pärast selle vahetust, kuid naisel oli see reaalne probleem. Mõtlesin talle vastu tulla ja oma ego alla surudes naise perekonnanime võtta,» tunnistas Mark.

Ka Gayle Brandeis ja tema abikaasa otsustasid abielludes naise perekonnanime võtta. «Eelmises abielus jätsin ma samuti oma nime ning lapsed on ka minu perekonnanimega. Olin rase, kui oma praeguse abikaasaga abiellusin ning meile tundus hea idee, kui kõik lapsed ja kogu perekond oleks ühe nimega,» selgitas naine.

Ta lisas, et oli teist korda abiellumise ajaks jõudnud juba ka ühe raamatu välja anda, mistõttu oli tal oma nimega suurem seos. Mees vastupidiselt ei tundnud oma isanimega mingit sidet ning oli valmis seda muutma.

Kuigi naise perekonnanime võtmine ei ole muutunud massiliseks, on see trend siiski tõusnud. Ameerikas on see kogu abieludest protsentuaalselt umbes 3-5. Sageli ei saa naised aru, miks neil on vaja järgida traditsiooni ning mehe nimi võtta.

Kuigi paar võib ise otsusega rahul olla, siis sõprade-tuttavate reaktsioonid on kindlasti erinevad. «Enamik tagasisidest, mida saime, oli tegelikult negatiivne,» sõnas Mark. Tema sõnul võib see tulla sellest, et kui mees võtab naise nime, siis ta justkui laastab oma au ja uhkust, tümitades läbi selle ka kogu meessugu.

Mida Sina arvad, hea lugeja?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles