Õpeta oma lastele hoolivust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik lapsevanemad soovivad, et nende järeltulijad oleksid hoolivad, sõbralikud ja tähelepanelikud. Kuidas seda neile õpetada? Kõige lihtsam viis on olla ise just selline nagu sa tahaksid, et su lapsed oleksid, õpetas huffingtonpost.com.

Ole eeskujuks

Mäletad seda lauset või sõna, mida algkoolis pidevalt kasutasid? Kust sa selle said? Vanematelt sõpradelt või ka emalt-isalt. Lapsevanemana peaksid meeles pidama, et lapsed jälgivad ja sageli ka järgivad igat su tegu, sõna ja emotsiooni. Sestap peaksid hoolivuse ja siiruse õpetamisel seda ka ise ette näitama!

Õpeta empaatiat

Tehti uurimus, kus klassitäiele lastele näidati vägivaldset multikat. Kui lastel paluti kirjeldada ohvrite tundeid, siis leidsid nad multika olevat vähem naljakas. Erinevate vaatenurkade arutlemine ja emotsioonide lahti seletamine on väga oluline, et laps mõistaks oma ja teiste tundeid ning oskaks nendega paremini käituda.

Kodutöödes aitamine

Kaks ühes – tehke kodutöid ning veetke koos mõnusasti aega! Kodused tööd ei pea olema tuimad ja igavad, neid annab muuta ka lõbusaks. Lähene pesupesemisele, jäätmekäitlusele või kokkamisele loominguliselt ja mänguliselt, samas sisse tuues ka õpetlikkust ning nii sina kui su laps naudite koos aja veetmist väga. Lisaks heale tujule saab ka kodu korda.

Õpeta vastutust seda andes

Muuda kodu selliseks, et lapsed saaksid juba varakult hakata abistama. Näiteks võiks laud olla nõnda madalal, et laps saaks aidata seda katta või koristada... Kui lapsed tunnevad, et nad saavad täiskasvanuid aidata ning nende abi hinnatakse, siis on nad enesekindlad ja aitavad meelsasti.

Väikesed headusemärgid

Kui sa tahad, et sinu lastest kasvaksid eeskujulikud ja tublid inimesed, siis pead seda ka ise olema. Vahel harva headuse näitamine tekitab neis küsimust, miks nemad peaksid kogu aeg heatahtlikud olema. Sestap jälgigi enda käitumist ning veendu, et oled heasüdamlik ja abivalmis lisaks oma perele ja lähedastele ka võõraste vastu, neid kasvõi tänaval aidatates. See näitab võsukesele, et hooliv ja abivalmis peab olema kõigi, mitte ainult oma pere vastu.

Kus viga näed laita, seal mine ja aita

Sageli küsivad vanemad, et kuidas seletada lastele kodutust või vaesust ilma, et nad muutuksid kurvaks. Parimaks vastumürgiks abitusele on tegutsemine ning tegutsemise suurus ja mahukus peaks olema võrdeline lapse vanusega. Eelkooliealised ei ole ehk valmis supiköögis või toidupangas askeldama, kuid nad saaksid Kadripäeval saadud maiustused vaestele annetada küll. Samuti võiksid nad vanemaid mänguasju annetada, et aidata raskemates oludes peresid.

Olge koos vabatahtlikud

Kui vabatahtlikkust esialgu koolides tutvustada, siis suhtuvad lapsed sellesse sageli umbusuga. Samas on nad vabatahtlikku tööd kodus juba teinud – poes pannud toitu kilekottidesse, vastanud isa mobiilile või andes kohvikus ema asemel ise sooduskupongid. Kui nad on juba natuke vanemad, siis saavad nad ka suuremate vabatahtlike töödega hakkama ning mis võiks olla parem, kui seda koos vanematega teha? Proovige loomade varjupaiku, vanadekodusid, orbudekodusid või lasteaedu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles