Tulevikuprillid annavad emotsioonidele värvi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika idufirma arendatavad prilliklaasid võimaldavad paremini märgata emotsioonidest ja enesetundest tingitud nahavärvi muutust, vahendas Novaator InnovationNewsDaily’i.

Punastamine või haiglaselt kahvatu nahavärv peegeldavad inimese meeleolu ja enesetunnet. Ameerika idufirma 2AI Labs arendab n-ö seltskonnaprille, mis muudavad kergemaks nii armastust ihkava üksildase kui kaardilauas panustava pokkerimängija elu.

Ettevõte tuli esimesena mõttele rakendada inimsilma võimet tajuda nahavärvi vahetumist, mida põhjustavad muutused vereringluses ja vere hapnikutasemetes. Idufirma leiutatud spetsiaalsed valgust filtreerivad prilliklaasid aitavad näiteks kirurgidel paremini näha patsiendi «helendavaid» veresooni või lennujaama turvatöötajatel märgata reisija kahvatumist.

Samas saab uue tehnoloogiaga toota ka igapäevaseks kandmiseks mõeldud spetsiaalseid päikeseprille või tavalisi nullklaasidega prille, mis võimaldavad nende kandjal paremini märgata inimeste tavapäraseid emotsioone. «Te võite kanda päikeseprille, mis ei varjuta teie sotsiaalseid suhteid,» märkis Mark Changizi 2AI Labsist.

Selliste päikeseprillidega ei jää märkamatuks vestluskaaslase piinlikkusest tingitud punastamine või neiu erutusest põlev näoilme esimesel kohtingul. Sarnaselt võimaldab see ka oma silmi päikeseprillidega varjaval pokkerimängijal märgata vastase kaelal levivat punetust, mis on selgeks märgiks, et vastane blufib.

Ettevõte peab juba läbirääkimisi suuremate prillitootjatega, et alustada spetsiaalsete prillide tootmist erinevate eluvaldkondade jaoks, õiguskaitsest meditsiinini. Uue tehnoloogia peamiseks rakendusvõimaluseks peab 2AI Labs siiski igapäevaselt kantavaid prille.

Nahk paljastab inimese tervisliku seisundi ja emotsioonide kohta nii palju infot seepärast, et see võib omandada peaaegu igasuguse värvi, mis põhineb sinise, rohelise ja punase kombinatsioonil. Näiteks hapnikurikka vere suurem osakaal naha veresoontes voolavas veres võib anda nahale punakassinise värvuse, väiksem osakaal aga tekitab kollakaspunase efekti. Vastupidiselt põhjustab hapnikuvaese vere suur osakaal sinakasrohelist nahavärvust ning väike osatähtsus kollakasrohelist välimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles