Nähvamine võib suhtele laastavalt mõjuda

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud inimesed ei mõista, mida partneri halvustamine endaga kaasa võib tuua. See võib juhtuda väga kergesti. Olid ehk varemgi juba pahane ning kerge ajendi peale elasid end kaaslase peal välja. Tagajärgedele mõtlemata.

Psühholoog Barton Goldsmith selgitas portaalis psychologytoday.com, et on neid, kes arvavad, et nähvamine käib normaalse suhte juurde, kuid see on väga vale arusaam. Iroonilised ja teravad repliigid võivad olla nauditavad, kuid selline käitumine mõjub kui kahe teraga mõõk ning lõpuks saab keegi ikka haiget.

Lõpuks võid öelda midagi nii haavavat, mis põhjustab parandamatuid kahjustusi ning hirmutad oma armsama endast eemale. Olenevalt lugupidamatuse ja kiusu astmest võib juhtuda, et kallim hakkab pelgama sinuga koos olemist. Sellisel juhul ei ole enam võimalik, et olukord muutuks iseenesest paremaks, sest armastus hakkab hääbuma. Võite vajada terapeudi abi.

Paljud ei mõista, kuivõrd valus võib olla see, kui just armastav partner halvasti ütleb. Lähedane inimene teab kõige paremini, mis kallimale haiget teeb ja millistele nuppudele vajutada. Kaaslane võib aga solvangute pärast hakata kahtlema nii sinus kui iseendas ning kaaluda isegi lahkuminekut.

Ta tegi midagi, mis ajas sind närvi. Pärast seda, kui oled kogemata midagi inetut öelnud, pead kohe olukorda parandama. Siis on mõistlik armsamale selgitada, et ei tahtnud tegelikult ta tundeid riivata ning vabandada.

Kui aga partner ütleb sulle midagi salvavat, siis ära jäta asja niisama. Ütle talle, et see, mis ta ütles, tegi haiget ja sul ei ole sellisel juhul soovi tema lähedal olla ning soovid olukorda lahendada.

Seejuures pane tähele, et vaataksite teineteisele silma ning et vestluse toon oleks tõsine, kuid mitte tülitekitav. Hoia hääletoon pehme ning palu selgitust, miks ta nii ütles. Samal ajal pead jätma ruumi vabandusele, see tähendab, et ei tohi olla liiga vaenulik.

Proovi rääkida isegi siis, kui sooviksid tegelikult minema joosta. Inimesed ütlevad rumalusi nii paljudel erinevatel põhjustel. See on tõelise elu paratamatu osa.

Põhiline on see, et nähvamisest ei saaks sõnasõda, kus kumbki peab peale jääma. Kui oled ise midagi halvasti öelnud, siis tunnista endale seda, vabanda ja lepi ära.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles