Ketamiin võib pakkuda kiiret leevendust depressioonile

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ennekõike veterinaarmeditsiinis kasutatav retseptiravim ketamiin võib USA teadlase hinnangul pakkuda kiiret leevendust depressiooni käes vaevlevatele inimestele.

Sageli narkootikumina kuritarvitatav hallutsinogeenne aine põhjustab keha tundetuse ja lihaste paralüüsi, mistõttu otsustasid Houstoni Ben Taubi keskhaigla arstid testida arvamust, et ketamiin peaks haiguse praktiliselt koheselt ravima, vahendas teadus.err.ee.

Kuna traditsiooniliste depressiooniravimite mõju algab alles mitme nädala pärast, tekib ohtlik periood, mil patsient võib olla suitsiidne ning ketamiini saaks kasutada nii-öelda sillana.

Ben Taubi haigla eksperdid annavad katses osalevatele patsientidele kas ühe doosi ketamiini või tavalist rahustit ning hiljem võrreldakse erinevusi toimes. Kuna esimese katse tulemused on juba tõestanud hüpoteesi, siis loodavad arstid teises uuringus tuju tõstvat efekti säilitada mõned kuud ning samuti otsitakse võimalusi, kuidas veenisisene süstelahus asendada tabletiga, mis on patsiendile mugavam.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles