Harjumused, mis suurendavad grippi haigestumise ohtu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripi vastu võib veel vaktsineerida.
Gripi vastu võib veel vaktsineerida. Foto: SCANPIX

Gripihooaeg on alanud ning lisaks vaktsiinidele tasuks üle vaadata ka harjumused, mis võivad suurendada grippi haigestumise tõenäosust, kirjutas health.com.

Liigne muretsemine

Paanitsemine haigeks jäämise ohu pärast sageli just teebki sind haigeks. Kerge on negatiivsete mõtete ja hirmudega kaasa minna, kuid püüa säilitada positiivsust. Gripp võib küll väga ohtlik olla, kuid enamik inimesi põeb selle kergesti läbi! Uurimused näitavad, et ängistus ja kimbatus võivad viia erinevate tervisehäireteni, nende seas ka gripini.

Kallistamine, musitamine ja kätlemine

Mis on ohtlikku süütus käepigistamises? Lähikontakt nakatunud isikuga on üks kergemaid viise viirust saada. See ei tähenda, et peaksid gripihooajal olema antisotsiaalne ning kodus passima, kuid peaksid olema teadlik erinevatest ohtudest. Kui oled olukorras, kus kätlemine ja kallistamine on vältimatud, siis proovi oma suud ega silmi mitte puutuda enne, kui oled käsi korralikult pestnud.

Soovituslik on haigestunud inimesega hoida umbes meetrine vahemaa, et viirusebakterid nii kergesti sinuni ei jõuaks. Seetõttu on paljud kultuurilised traditsioonid tervitamiseks (kätlemine, kallistamine, põskede peale suudlemine) väga ebatervislikud.

Suitsetamine

Sigarettide suitsetamine nõrgestab väikesi haiguste vastu võitlevaid karvakesi ninas ja kopsudes ning seetõttu on suitsetaja haigustele vastuvõtlikum. Rahvatervise dekaan Brooklyni Downsate Medical Centrest Pascal James Imperato ütles, et suitsetamisest tulenevad väiksed kopsukahjustused võivad viia suuremate haiguste ja tüsistusteni.

«Kroonilised suitsetajad on alati palju suuremas riskis nakatuda erinevatesse hingamisteede haigustesse,» ütles ta. «Neil on kahjustatud kopsud, nii et nad jäävad kergemini haigeks!»

Liigne trenn

Arvad, et trenni tegemine ja enda füüsiline pingutamine tugevdab su immuunsüsteemi ja muudab sind seega ka haigustele kättesaamatumaks? Tõsi, kuid liigne trenn võib su keha ja organismi hoopis nõrgestada. Hullemaks muutub olukord, kui sa ei maga ega joo piisavalt ning oled rangel dieedil.

Samuti võivad treeningsaalid olla kohad, kust kergesti viirust saada. Pühi seadmed enne kasutamist puhtaks, võta oma enda treeningmatt või kata ühiselt kasutatav matt rätikuga. Pärast trenni pese end kindlasti vee ja seebiga puhtaks, et tappa bakterid, mida oled ehk saanud.

Alkoholi joomine

Arvatavasti on paljud pidulised metsikule ööle järgnenud päeval tundnud end haiglase ja tõbisena. Ei, asi pole pohmellis, vaid konkreetsetes viirustes, mis sind tol õhtul ründasid.

Teadlaste katsed on näidanud, et suures koguses alkoholi joomine lühikese perioodi jooksul nõrgestab oluliselt immuunsüsteemi ja ei suuda kuni ühe ööpäeva jooksul kehasse tulnud bakteritega võidelda.

Liigse alkoholi tarbimise teine suur kõrvalmõju on dehüdratsioon, mis annab bakteritele suurema vabaduse su kehas endale mõnus kohake leida.

Käte lohakas pesemine

Liiga paljud inimesed ei pese oma käsi vaatamata kõigile nõuannetele ja õpetustele korralikult. Sage kätepesu – umbes kümme korda päevas – on üks kõige soovituslikum ennetus gripi vastu. Üks Ameerikas läbi viidud uurimus näitas, et vaid 39 protsenti inimestes peseb harva või ei pese üldse käsi pärast köhimist või aevastamist. Käsi peaks pesema nii kaua, et saaksid kaks korda «Palju õnne» laulu ümiseda.

Liiga vähene muretsemine

Võib tunduda, et see lause läheb esimese halva harjumusega vastuollu, kuid kõige õigem oleks gripihooajal olla nende kahe – liigse ja vähese muretsemise – vahepeal. Sa võid ju arvata, et oled liiga noor või tervislike eluviisidega selleks, et grippi haigestuda. See võib olla küll tõsi, kuid kunagi on ikka esimene kord!

Gripirisk on kõige kõrgem vanuritel üle 65 eluaasta, alla 2-aastastel lastel, rasedatel või soodsate haigustingimustega inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles