Miks leevendab massaaž lihasvalu?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Massaaž on populaarne ning selle erinevaid liike on kümneid. Siiani pole suudetud selgitada, miks leevendab masseerimine valu ja väsimust. Oletatakse, et massaaž elavdab vereringet ja viib lihastest välja sinna kogunenud piimhappe ning jääkained.

Kanada McMasteri ülikooli neuroteadlane Mark Tarnopolsky koges massaaži valuvaigistavat mõju põlvekõõluse vigastusest paranemise ajal. Kogemus tekitas uurijas huvi ning ta otsustas selgitada, kuidas mõjutab masseerimine lihasrakke, kirjutas Novaator.

Tarnopolsky värbas 11 noormeest, kes olid nõus teaduse nimel treeninguid tegema. Katsealused sõitsid jalgrattaga nii kaua, et see muutis nende jalalihased kangeks ja valusaks. Kümme minutit pärast treeningu lõppu masseeris füsioterapeut neil ühte jalga.

Katse jooksul võttis Tarnopolsky vabatahtlike reie nelipealihasest koeproovid nii enne treeningut kui pärast massaaži. Uurija võrdles geenide avaldumismustreid.

Treeningujärgselt olid lihased põletikulised ning seal leidus ohtralt valke, mis on seotud rakukahjustuste parandamisega. Selles polnud midagi uut, sest intensiivse treeningu mõju nende geenide avaldumisele on ammu teada.

Üllatuseks oli erinevus massaaži saanud lihase ning masseerimata lihase vahel. Masseeritud reies oli kolmandiku võrra rohkem valku PGC-1α, mis aitab rakkudel energiat toota. Seevastu põletikuvastusega seotud geene sisse lülitavat valku NFkB oli pärast massaaži oluliselt vähem.

«Massaaž surub alla pingutusejärgset põletikku ning laseb nii lihasel kiiremini taastuda,» järeldas Tarnopolsky. Uurija sõnul ei leidnud ta mingeid märke piimhappe hulga vähenemisest ega jääkainete eemaldamisest. Seega leevendab mudimine valu põletikku tekitavaid geene välja lülitades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles