Kas lapse perekonnanime saab muuta ilma teise vanema nõusolekuta?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõnikord juhtub, et üks lapsevanematest ei soovi lapse elus osaleda - ei toeta, ei suhtle ning võib elada lausa teises riigis. Sellisel juhul on mõistetav, kui lapse eest hoolt kandev vanem soovib, et lapsel oleks just temaga ühine perenimi. Uurisime, millised on võimalused lapse nime muutmiseks.

Perekonnaseisuameti aktikannete büroo spetsialist Kati Rotselain-Rõuk ütles, et alaealise nime saab muuta mõlema vanema kirjalikul nõusolekul. Ta lisas, et kui üks vanematest ei osale lapse kasvatamises, siis lapse nime vahetamine vanemlikke õigusi ei muuda ja seega tuleb ka hooldusõigus eraldi korda ajada.

Siseministeeriumi pressiesindaja Karin Kangro selgitas, et kuna lapsele pannakse nimi koos, siis ka muutmise puhul peab olemas olema mõlema vanema nõusolek, et keegi ei saaks seda teha teise selja taga.

Siiski on Kangro sõnul olemas kaks võimalust, kuidas saab lapse perekonnanime muuta ka ilma teise lapsevanema nõusolekuta. 

«Üheks võimaluseks on taotleda kohtult lapse ainuhooldusõigus, mis tähendab seda, et vanem saab esindada last üksi ja siis pole ka nimemuutmisel teise nõusolekut vaja,» selgitas ta.

Teiseks võimaluseks on taotleda kohtult nii-öelda ühekordset otsustusõigust nime muutmiseks, mis siis kohtuotsusega kas antakse või mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles