Koduolud võivad soodustada paksuks söömist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sa teadsid, et põhjused, miks sa sööd liiga palju või kiiresti ning pidevalt näksid, võivad peituda su kodu kujunduses või mööbli paigutuses? 

Väikesed asjad muudavad meie söömisharjumusi palju, kirjutas womansday.com.

Sinu praetaldrikud on liiga suured

Suured praetaldrikud võivad restoranides näha välja stiilsed ja ilusad, kuid koduses õhustikus viivad nad selleni, et tõstad toitu taldrikule lihtsalt liiga palju. «Su taldriku suurus määrab ära selle, kui palju toitu sa endale tõstad,» ütles psühholoogiaprofessor Brian Wansink.

Tema sõnul söövad inimesed 92 protsenti toidust, mida endale tõstavad, nii et mõistlikum on koguseid vähendada. Psühhologiadoktor Linda Mintle soovitas aga kasutada prae söömiseks salatitaldrikut.

Su joogiklaasid on vale kujuga

Kui su joogiklaas on lühike, kuid üsna lai, siis võib see olla vastutav teie sarnase figuuri ees. Dr. Wansinki uurimus näitas, et me valame endale madalatesse klaasidesse rohkem jooki kui piklikesse. Tema hinnangul on selle põhjuseks aju liigne fokuseerimine kõrgusele, mitte laiusele. Niisiis – vett võid serveerida madalates klaasides küll, kuid millegi kaloririkkama joomiseks kasuta piklikumat ja kõrgemat klaasi.

Televiisori ees söömine on tehtud mugavaks

Kui söögilaud muutub hoiukohaks kõigele muule kui toidule, siis tekib kiiresti kiusatus haarata taldrik ning minna televiisori ette sööma või süüa arvuti ees e-maile kontrollides. «Ma ütlen alati inimestele, et nad peaksid sööma korralikult laua taga, sest see rahustab nad maha. Ekraani ees söövad inimesed tavaliselt rohkem, sest nad tegelevad korraga mitme asjaga ega pööra toidu kogusele nii palju tähelepanu,» ütles dr. Mintle.

Raamatu «The 17 day diet» autor Mike Moreno soovitas muuta televiisorit vähem nähtavaks. «Telekas peaks olema miski, mille vaatamiseks ma pean vaeva nägema, mitte miski, mis on suurelt mu nina ees,» ütles ta. Mees soovitas televiisorit viia eemale mugavast diivanist, et ei tekiks tahtmist maha istuda ja telekat vaadates süüa.

Magamistuba ei soodusta magamist

Hea uni on kaalu hoidmiseks hädavajalik. Kui sa oled väsinud, siis väheneb isu kontrolliv hormoon ning sa sööd rohkem. Dr. Mintle soovitab oma magamistuba üle vaadata – on sellel tumedad kardinad, mis muudavad toa magamiseks piisavalt pimedaks? Või kui liiklusmüra on liiga suur, siis tuleks kasutada kõrvatroppe. Isegi liiga pehme või liiga jäik madrast võib mõjutada une kvaliteeti.

Snäkid on käeulatuses

Kui sa oled näljane, siis sageli haarad esimese ettejuhtuva asja. Kui kalori- ja suhkrurikkad snäkid on käeulatuses, siis arvatavasti just neid sa kiire nälja kustutamiseks ka sööd. Ole nutikas ja paiguta kommid-šokolaadid-küpsised hoolikamalt. Pane kausi sisse küpsiste asemel pähkleid või kuivatatud puuvilju, et näksimine oleks tervislikum.

Dr. Wansinki uurimus näitas, et kui peredel oli kodus kahe karbi asemel 12 karpi küpsiseid, siis sõid nad neid tunduvalt rohkem kui muidu. See tähendab, et kui sul kodus on söögipoolist, siis selle sa ka ära sööd!

Söömise ajal mängib liiga tempokas muusika

Treenerid soovitavad kuulata tempokat muusikat, et treenimise ajal suurendada intensiivust. Sama loogika on ka söömisel, kuid negatiivses võtmes. «Mida kiirem ja rütmikam on muusika söömise ajal, seda rohkem inimene sööb,» ütles dr. Mintle. «See on nutikas viis, kuidas kiirendada söömist. Heaks näiteks on muusika, mis mängib kiirtoidurestoranides!»

Vastupidiselt kiirtoidu kohtadele mängib korralikes restoranides rahulik ja lõõgastav muusika, mis soodustab toidu rahulikumat söömist ja selle suuremat nautimist. «Kui sa sööd aeglaselt ja naudid iga suutäit, siis ajul ja kõhul on aega toitu vastu võtta ja seda seedima hakata enne, kui end üle sööd.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles