Põhjuseid, miks peaksid rohkem üksi olema

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üksiolek on kaduv kunst, sest omaette olemist seostatakse üksinduse, kurbuse või antisotsiaalsusega. Sel on aga mitmeid füüsilisi ja psühholoogilisi hüvesid.

Psühhiaater Sherrie Bourg Carter soovitas portaalis psychologytoday.com edukatel naistel rohkem üksi olla, et vältida läbipõlemist.

Üksi olles saab aju lõõgastuda ja taaskäivituda. Olles pidevalt «tööl» ei saa aju puhata ja end täiendada. Segavate teguriteta olemine laseb meelt selgitada ja keskenduda. Üksi olemine annab jõudu juurde, et edasi minna.

Üksiolek aitab tööl paremini süveneda ja suurendada produktiivsust. Kui su tähelepanu ei juhita kõrvale ja keegi ei sekku, jõuad väiksema aja jooksul rohkem tehtud.

Üksinda olemine laseb ennast paremini mõista ning endas selgusele jõuda. Kui lähed grupiga kaasa, omistad ka teiste mõtlemise. Üksi ei pruugi sa alati nii toimida, nagu teistega koos.

Üksiolek laseb sügavamalt mõtiskleda. Päevased kohustused ja toimingud jätavad mulje, et neil polegi lõppu ning pidev liikumine ei lase korralikult mõelda, mis pärsib loomingulisust ja tootlikkust.

Probleemide lahendamine on üksi olles efektiivsem, sest teistega koos olles on segajate tõttu raske mõelda. Segajateks võivad olla nii inimesed kui elektroonilised vahendid.

Aeg-ajalt üksinda olemine parandab suhteid teistega, sest kui oled endas ja oma soovides kindlam, oskad paremini hinnata ka seda, keda enda kõrvale soovid. Samuti võid teisi rohkem hinnata, kui viibid neist vahepeal veidi eemal.

Mõnikord võib olla väga raske leida aega, et üksi olla. Selleks on mõned nõuanded.

Eraldu. Võta iga päev veidi aega, et end lahutada kõigest sellest, mille abil teistega suhtled. Lülita välja telefon, televiisor ja internet. Kui kasutad arvutit töö jaoks, siis märkad, et ilma internetiühenduseta saad palju rohkem tööd tehtud.

Ärka hommikul varem. Ärka teistest hommikul pool tundi varem üles ja kasuta seda aega kas millegi loomiseks, mediteerimiseks, probleemide lahendamiseks või millekski, mis teeb sind õnnelikuks. See mõjub ka tööl, kui jõuad kohale enne teisi, mil ei ole veel suurt sagimist ja lärmi.

Sule uks. See on lihtne, kuid väga tõhus. Kui tööl käiakse sind sageli asjatult segamas, siis jäta kasvõi uksele silt, et sul on hetkel kiire ning et tülitada võib vaid tungival vajadusel.

Kasuta lõunapausi. Ära tee lõunapausi ajal tööd, ära aja asju. Samuti ei ole põhjust, miks peaksid alati koos teistega söömas käima. Kord nädalas või kasvõi isegi paar korda kuus võiksid olla omaette. Kõnni ringi, peesita päikese käes. Naudi oma puhkepausi.

Planeeri üksiolekut. Sõna otseses mõttes – pane endale kalendrisse kirja, millal oled üksi. Seda ei peagi olema pikalt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles