Kuidas keeruliste inimestega toime tulla?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sul on passiivselt agressiivne ema või draamakuningannast parim sõbranna? Õpi, kuidas toime tulla raskete karakterite ja keeruliste inimestega.

Keerulise isiksusega inimesi on kõikjal meie ümber – olgu selleks poemüüja või juuksur, kolleeg või taksojuht. Samuti võivad need olla ka meie õed-vennad või tädid-onud, kellega erinevalt eelnimetatud näidetest peame tunduvalt rohkem kokku puutuma. On välja kujunenud kuus peamist raske iseloomuga inimtüüpi ning portaal youbeauty.com õpetas, kuidas nendega toime tulla.

Tüüp üks: ebaviisakas

«Üks viiest klassikalisest isiksuse mõõtmetest on meeldivus, kuid ebaviisakad inimesed on vastumeelsuse skaala lõpus,» ütles psühholoogianõustaja ja raamatu «Tark mõtlemine» autor Art Markman. Üldiselt on ebaviisakas inimene ekstravert. «Ebaviisakas olemiseks on neil vaja julgust olla ebaviisakad ka avalikult, mitte ainult omade seltsis,» lisas Markman. Siiski toob ta välja, et ebaviisakad inimesed ei pruugi alati ebaviisakad olla, see oleneb situatsioonist.

Kuidas nendega toime tulla?

Markmani sõnul oleneb see sellest, kui suure tõenäosusega pead sa tolle inimesega veel koos aega veetma. «Kui tegemist on pahura kassiiriga, kes on pärast pikka tööpäeva kurnatud ning seetõttu sinu vastu ebaviisakas, siis pole see arvatavasti väärt palju tähelepanu,» soovitas ta.

Kui tegu on sugulasega, keda vältida ei saa, siis soovitab Markman tolle ebaviisaka inimesega maha istuda ning talle rääkida, kuidas mõni tema halb lause sind tundma pani. «See paneb nii sind kui teda mõtlema, kas ta käitus kogemata või meelega nõnda ebaviisakalt?»

Siiski on veel üks võimalus, kuidas ebaviisakat ja solvavat inimest ohjata, ütles Oxfordi kliiniline psühholoog Mia Weinberger Biran. «See on keeruline, sest enamik inimesi on õpetatud kuulama teiste arvamusi ja mõtteid, aga kui tead, et tolle inimese suust tulevad vaid solvangud ja ebaviisakused, siis üheks variandiks on teda lihtsalt segada ning mitte lasta tal rääkida. Või tee näiteks tema ebaviisakuse kohta nalja,» soovitas ta.

Tüüp kaks: agressiivne

«Agressiivsed inimesed on ennast tähtsustavad isiksused, kes on üle piiri astunud. Kui nad on väga tüütud, siis sageli saavad nad hüüdnime «trügija». Hetkest, mil nad meid tüütama hakkavad, muutuvad nad ka agressiivseks,» tutvustas Markman. Meestel võib selline seisund tulla testosterooni üleküllusest, mida võib põhjustada mõni kena naisterahvas seltskonnas.

Kuidas nendega toime tulla?

Esimese asjana toob Markman välja, et kui sa tunned end füüsiliselt ohustatuna agressiivse inimese poolt, siis pead temast otsekohe eemale minema. Kui vihane inimene on enesekontrolli kaotamas, pead sa end tagasi tõmbama ja laskma tal rahuneda.

«Võiksid ka endalt küsida, mis täpselt sulle agressiivse mehe juures ei meeldi,» soovitas Markman. «On see midagi, mida nad teevad või midagi, mida nad ei tee?» Agressiivsete inimeste üheks plussiks on nende vahetus – sa saad seda, mida näed.

Tüüp kolm: passiivselt agressiivne

«Need inimesed on sellised, kes proovivad saada oma tahtmist, kuid ei ütle välja, mida nad tahavad või kuidas nad seda saada kavatsevad,» ütles Markman. «Nad kasutavad kõiki ebamääraseid võimalusi.»

Näiteks võib passiivselt agressiivne inimene «unustada» su palutud teene, et ta saaks sind karistada selle asemel, et lihtsalt tulla ja öelda, et ta on su peale pahane. Sageli tekitavad seda tüüpi inimesed olukordi, milles tunned end süüdi ja ebamugavalt, nad on manipuleerivad ning uskumatult masendavad.

Kuidas nendega toime tulla?

Vahel ei suuda inimesed uskuda, et tema sõbranna on tõesti passiivselt agressiivne, ütles Biran. «Kuula oma sisetunnet! Kui muutud tigedaks ja närviliseks isegi siis, kui too inimene on sõbralik ja vabandav, võib see tähendada, et tema ilusa pinna all on tegelikult varjatud agressiivsus.»

Markman soovitab tolle inimesega avameelselt rääkida. Neil võib olla madal enesehinnang või ei julge nad oma mõtetest avameelselt rääkida. «Vahel on inimestel teema alustamine ebamugav ning seepärast ongi hea, kui alustad ise ning teed esimese sammu.»

Kui inimesed on liiga tugevalt oma tüübis sees, siis on neid raske muuta. «Ühel hetkel võid jõuda punktini, kus saad tollelt inimeselt ainult negatiivseid emotsioone. Kui ta on su sugulane, siis proovid sa temaga kindlasti võimalikult vähe kokku puutuda. Kui ta on su sõbranna, siis arvatavasti katkestad sõpruse täielikult.»

Tüüp neli: krooniliselt murelik

Mõni inimene muutub murelikuks, kui ees on hambaarsti külastus, kuid mõni teine on iga päev ja pidevalt murelik. «Nende inimeste muremotivatsiooni süsteem on kogu aeg aktiivne,» ütles Markman. «Nad on alati millegi pärast mures ning nendega koos olles just palju naeru ja nalja ei saa.»

Kuidas nendega toime tulla?

«Mina soovitan olla empaatiline ja mitte püüda nende muret halvustada, isegi kui see on sinu jaoks ärritav,» ütles Biran. «Nende mured on nende jaoks reaalsed. Ma võin sõbra käest küsida, kuidas ma saaksin teda aidata ja tema sooviks võib olla üksiolek,» selgitas ta.

Ärev ja murelik inimene otsib Markmani sõnul turvalisust. Mees ei soovita püüda inimest muuta, sest selle jaoks on psühholoogid, kuid võid proovida krooniliselt murelikku sõpra aidata.

Tüüp viis: dramaatiline

«Need on inimesed, kellel meeldib draama ning emotsioonide üles-alla kõikumised,» tutvustas Markman. «Nad mitte ei soovi draamat ainult kogeda, vaid ka loovad seda.» Siinkohal räägime su sõbrast, kes helistab sulle südaöösel, et kaevata inetut lauset, mida tuttav talle ütles ning nüüd on ta masendunud, sest keegi teda ei armasta ja ta peab tõenäoliselt elu lõpuni üksi olema.

Kuidas nendega toime tulla?

«Alustuseks pead sa endas jõudma otsuseni, et kas sa suudad draamakuningannaga suhelda või mitte. Kui suudad, siis võta nende stiili huumoriga. Kui ei suuda, siis proovi nendega mitte suhelda,» soovitas Biran.

Markmani sõnul jäädakse vahel sellise inimesega sõbraks, sest ta paneb sind tundma oma eluga rahulolevamalt. Siiski peaksid midagi talle ütlema, kui draamast ühel hetkel kõrini saab! «Selle tüübi puhul on vaja vahel karmi ja otsekohest vestlust, mis väljendaks sinu suutmatust tema tujude ja draamadega kaasa minna!» Anna neile võimalus teie suhte üle järgi mõelda ning jõua ka ise arusaamale, et kui palju draamat sa välja kannatad.

Dramaatilistel inimestel on Markmani sõnul komme sõpradelt energiat ammutada ning seeläbi tekitada neis kurnatust. On vaid üks lause, mis sel puhul töötab: «Sul tundub olevat palju probleeme, kuid anna andeks, ma ei saa sind aidata!»

Tüüp kuus: hinnangut andev

«Hinnangut andva inimese tunned ära lihtsalt nende reaktsiooni järgi, kuidas nad sinu tehtud otsusega ei nõustu,» ütles Markman. Nad võivad öelda oma hinnangu otse välja või minna pikemat teed ning öelda: «Hmmmm..», kui räägid neile oma uuest plaanist, ideest või otsusest. «Märkame seda kõige rohkem siis, kui inimene hindab negatiivselt.»

Kuidas nendega toime tulla?

Parim lahendus on ehk distantseerida end tollest inimesest. «Hindavate inimeste puhul koosneb nende isiksus kahest suuremast osast – ebameeldivus ja kinnisus uute kogemuste suhtes,» sõnas Markman. Teisisõnu – kui asi pole tehtud nende soovide kohaselt, siis on see tehtud valesti. Sellist inimest ei saa muuta ning seetõttu on vahel isegi targem oma otsuseid ja tegemisi temaga mitte jagada, et vältida negatiivseid hinnanguid. Või siis kasvata paksem nahk!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles