15 põhjust, miks unistused ei täitu: põhjus 15 + täiendavad soovitused

, motivaator.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Koolitaja Kaido Pajumaa kirjutab portaalis motivaator.ee 15 põhjusest ja käitumisviisist, mis demoraliseerivad meid ja takistavad meid unistuste poole liikumast. Need on motivatsiooni tapjad, mis juhivad meid automaatselt, kuid kaotavad oma jõu kiiresti, kui neid märkama õppida.
 

Põhjus 15. Sa oled lihtsalt laisk ja arg

Mõned inimesed on lihtsalt argpüksid. Nad ei julge mitte midagi uut ja põnevat ette võtta, sest kardavad, et sellest ei tule mitte midagi välja. Ja nii elavad nad kogu oma elu ära kartes ja muretsedes, olles samal ajal rahulolematud, sest asjad ei ole nii, nagu nad tahaksid.

Meil on alati kaotada ainult kaks asja: raha ja uhkus. Kui meie eesmärgid on majanduslikud, siis võime kaotada raha. Võib-olla oleme millalgi säästnud ja nüüd kardame sellest ilma jääda. Jah, iseenesest on see põhjendatud, aga kui sa ei ole valmis oma raha projekti investeerima, siis järelikult ei usu sa sellesse projekti. Kui sa aga ei usu oma projekti, siis ei tule niikuinii sellest midagi välja. See projekt on juba eos ebaõnnestunud.

Teiseks, raha on voolav. Kui raha paigal püsib, on see väärtusetu – see lihtsalt kaotab oma väärtust. Ega muidu ei nimetataks raha inglise keeles currency, mida võib tuletada ka sõnast current ehk vool. Jah, raha peab voolama. Sa pead raha oskama teenida, kuid õigetel hetkedel pead olema valmis laskma sellel ka sinu juurest ära minna, et ta saaks uuesti tagasi tulla.

Kui me isegi kaotame raha mingite projektide kaudu, siis jah, me jääme rahast ilma, kuid me oleme kogemuse võrra rikkamad. Kogemused on väärt palju rohkem kui raha. Sa ei saa ju raha kaasa võtta sinna, kuhu me kõik ühel päeval läheme. Siiski saad sa kogemused ja mälestused ka viimasel sekundil enne minekut oma peast läbi lasta.

Kogemused suurendavad sinu väärtust. Iga ebaõnnestunud projekt annab sulle teadmisi, kuidas seda ei saa teha. Mitte keegi ei saa olla sündinud geenius – me õpime geeniusteks. Õppimine toimub aga kõige efektiivsemalt läbi kaotuste ja ebaõnnestumiste.

Kui palju on maailmas selliseid edukaid inimesi, kes ei oleks kunagi ebaõnnestunud? Ma julgeks isegi küsida, kui palju on neid edukaid, kes ei oleks algusaastatel korduvalt ebaõnnestunud? Mäletad, meie kõige olulisem edutegur on järjekindlus. Võidavad need, kes oma kaotustest kõige kiiremini taastuvad ja saadud kogemused taas praktikasse rakendavad.

Raha on võimalik kaotada, kuid raha on võimalik alati ka tagasi teenida. Raha ei teki kuskilt lihtsalt. Raha teenimine on seotud alati sinu ja sinu oskustega. Ning kui sa korra oskasid raha teha, oskad seda kindlasti ka tulevikus. Seega ära karda oma unistuste nimel raha investeerida.

Lisaks rahale võime kaotada oma uhkuse, mis on veelgi rumalam. Raha on siiski midagi mõõdetavat ja konkreetset. Mis on aga uhkus? See on pelgalt mõte iseendast. Kuid nii «suur» mõte, et see takistab paljudel inimestel muutusi oma elus läbi viimast, sest nad kardavad, mida teised inimesed sellest arvavad.

See on sinu elu. Ja siin kehtivad sinu reeglid. Kui sa oled ühel päeval 85-aastane, siis kumb sind rohkem huvitab - kas see, mida teised inimesed sinust 35 aastat tagasi arvasid, või see, et sa viisid läbi muutused, mis sind õnnelikuks tegid?

Alati on parem kahetseda seda, mida sa tegid, mitte aga seda, mida tegemata jätsid. Me teeme asju inspiratsioonist, loovusest ning julgusest. Mõnikord me võidame, teinekord jällegi kaotame.

Kuid me vähemalt teeme ning üritame elust rõõmu tunda, seda täiel rinnal elada ning õnnelikud olla. Jah, võib-olla lähevadki mõned asjad nii, et hiljem järele mõeldes teeksime midagi teisiti, kuid me saame alati öelda, et meil lihtsalt puudus kogemus. Me tegime seda headel eesmärkidel ning meil ei ole mõtet midagi kahetseda ning endale ette heita.

Kui me aga jätame asjad tegemata, kartes, et me hiljem seda kahetseme, elame oma elu ära tühiselt ja ilma tähenduseta. Meil võivad olla hiilgavad ideed, kuid me ei julge neid realiseerida, sest me ei tea täpselt, kuidas asjad lähevad.

Mitte keegi ei tea mitte kunagi, kuidas asjad täpselt lähevad. See ongi elu võlu. Autoga pimedas sõites ei näe me ka kaugemale kui 100 meetrit, aga see ei tähenda, et me auto tee äärde seisma jätaksime ning hirmus hommikut ootama jääksime. Ei, me usaldame, et me saame ka pimedas sõiduga hakkama ning põrutame aga edasi. Sama suhtumine võiks olla ka elus.

Kui mul on unistused, siis annan endast maksimumi, et need unistused täide viia. Ei ole vaja liialt stressata ning muretseda kogu aeg, kas ja kuidas need ikka täituvad, vaid lasta hetkel end juhtida ning tegutseda vapralt, kuid rahulikult.

Mõnikord tekivad hirmud, kuid hirmud on selleks, et nendest võitu saada. Meil on ainult see elu ja meie valik on, kuidas me selle elu ära elame. Kas julgelt ning unistuste nimel pingutades või aralt ja vanaduses kahetsedes, miks me kogu enda elu teiste inimeste poolt ära lasime elada?

Täiendavad soovitused enesemotiveerimiseks

Aitäh sulle selle artikli lugemise eest. Kõik mõtted, mis selles olid, on kasutusel minu enda igapäevases elus ja need on mind väga palju aidanud. Jah, need ei ole ainuõiged, kuid need on praktilised ja järeleproovitud.

Ma soovin, et sa oleksid õnnelik. Kui sa ei tea veel, kuidas õnnelik olla, siis soovin, et sa ei oleks vähemalt õnnetu. Liiga paljud inimesed elavad oma elu õnnetuna ära – nad lihtsalt ei julge tegutseda. Ma soovin, et sina ei oleks üks nendest.

1) Loe inspireerivaid raamatuid

Raamatupoed ja raamatukogud on täis põnevaid, inspireerivaid ning motiveerivaid raamatuid. Need aitavad meid. Kui sa tunned mõnikord, et sul jääb julgusest, oskustest ja inspiratsioonist puudu, siis ära kõhkle seda ammutamast raamatutest.

2) Suhtle inspireerivate inimestega

Leia enda suhtlusringi inimesed, kes soovivad samuti midagi ägedat ja vägevat ära teha. Väldi neid inimesi ning sõpru, kes sind «alla tirivad» ja oma hädadega sind kogu aeg kurnavad.

Jah, inimesi peab aitama, aga inimesi saab aidata ainult juhul, kui nad soovivad end ise aidata. Parim viis oma hädas sõpra aidata on läbi viia ühine ajurünnak ning välja mõelda, kuidas ta saaks olukorra julge tegutsemise kaudu lahendada. Üheks viisiks on soovitada talle eespool olnud artiklit.

3) Mõtiskle oma seniste saavutuste üle

Sa oled juba tubli. Isegi, kui sa ise sellesse ei usu, on sinu ümber palju inimesi, kes sind imetlevad. Usu neid rohkem. Sa oled tubli ja sa saad hakkama. Võta aega ning imetle ja kiida ennast.

Tuleta meelde nii väikeseid kui suuri hetki, mil sa tegid midagi, millega sa rahule jäid. Ning ole valmis! Juba üsna pea üllatad sa end veelgi oma tulevaste tegevuste ning unistuste täitumisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles