15 põhjust, miks unistused ei täitu: põhjused 8, 9 ja 10

, motivaator.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Koolitaja Kaido Pajumaa kirjutab portaalis motivaator.ee 15 põhjusest ja käitumisviisist, mis demoraliseerivad meid ja takistavad meid unistuste poole liikumast. Need on motivatsiooni tapjad, mis juhivad meid automaatselt, kuid kaotavad oma jõu kiiresti, kui neid märkama õppida.

Põhjus 8. Sul on liiga palju unistusi

Väga palju on neid inimesi, kes mitte kunagi ei mõtle oma eesmärkide ja unistuste peale. Kui nendelt küsida, mida sa oma elult soovid, vastavad nad lihtsalt «Paremat elu!». Kas see on piisav?

Samas ei ole väga hea ka see, kui sul on liiga palju unistusi. Sellisel juhul kaob sul fookus ning hajutatud tegevused ei vii ühegi unistuse realiseerumiseni. Tähtis on leida kesktee.

Aasta lõpp on tavaliselt see aeg, kui inimesed endale uueks aastaks eesmärke püstitavad. Sel hetkel tundub inimesele, et aastavahetus on justkui hea võimalus oma elule «restart» teha ning kõigega otsast peale alustada. Justnimelt «kõigega» on siinjuures kõige suurem komistuskoht.

Kui inimesed valiksid ühe eesmärgi uueks aastaks, oleks selle realiseerumise tõenäosus oluliselt kõrgem. Tavaliselt võetakse aga ette kõik eluvaldkonnad korraga ning püütakse siis järgmise 2 kuuga kõik asjad korda teha – hakatakse taimetoitlaseks, hakatakse jooksma 5 km päevas, ärkama 1h varem jne. Sellise drastilise muutusega ei saa hakkama mitte ükski inimene.

Meil on ainult praegune hetk, mil oma eesmärkide suunas liikuda. Ja praegune hetk on liiga üürike, et selle vältel kõikide eesmärkidega korraga tegelda. Meil on sel hetkel aega tegelda ainult ühe eesmärgiga korraga.

Ära ole juhitud oma pikast ja lohisevast eesmärkide nimekirjast, vaid ole juhitud praegusest hetkest. See on kõik, mis sul on. Vali välja enda jaoks korraga üks eluvaldkond, milles sa soovid muutust läbi viia ning keskendu sellele muutusele täielikult.

Kõige raskemad on esimesed 30 päeva, sest see on aeg uute harjumuste ning uskumuste kujundamiseks. Kui sa selle aja vastu pead, muutub elu lihtsamaks. Sa ei pruugi olla veel oma eesmärki saavutanud, aga selle ajaga saad sa alateadvuse enda kasuks tööle panna.

Põhjus 9. Sa ei oska tegutseda praegu

Keskendumisoskus on meie elu kõige fundamentaalsem oskus, mille mittekasutamine on tinginud väga palju segadust. Proovi järgnevad 60 sekundit keskenduda enda ees laual lebavale pliiatsile. Vii kogu oma tähelepanu pliiatsile ning tühjenda oma pea kõigest muust. Start!

Kuidas see sul õnnestus? Ma olen enam kui kindel, et mitte väga hästi. Kuid ära muretse – sa ei ole erand. Samamoodi ei suuda mina oma pead mõtetest tühjaks teha ning ka enamus teisi inimesi. Absoluutse keskendumisvõimega inimesi on maailmas väga vähe ning selleni viib ainult aastatepikkune treening.

Madal keskendumisvõime loob olukorra, kus me ei tegutse praeguses hetkes, vaid «jalutame» kogu aeg oma tuleviku- või minevikumõtetes. Teadlased ütlevad, et inimesel on keskmiselt 50 000 mõtet päevas. Püüa siis kõikide nende mõtetega hakkama saada.

Madala keskendumisvõime heaks kinnituseks on raamatu lugemine. Kas sa oled märganud, kuidas sa loed 2-3 lehekülge raamatut ning siis avastad, et sa ei mäleta sellest mitte midagi? See juhtus justnimelt madala keskendumisvõime tõttu – mingi mõte tõmbas su tähelepanu raamatult ning läinud sa olidki.

Raamatu lugemine on lihtne ja ohutu näide. Ohtlikuks muutub see aga olukordades, kus on vaja unistuste täitmise nimel püsivalt ja järjekindlalt ühele tegevusele keskenduda. Ebamugavaks aga juhul, kui me ei saa oma tuleviku- ja minevikumõtetega lihtsalt hakkama.
Näiteks juhtus minevikus midagi, mis annab meile põhjuse uskuda, et me ei saa selle eesmärgiga hakkama. Nüüd on meie enda valik, kas me mõtleme ning ketrame kogu aeg seda mõtet, või keskendume praegusele tegevusele, et ülesanne õigeaegselt sooritatud saaks.

Kui meie keskendumisvõime on madal, usume oma minevikukogemust ja võime praeguse hetke tegevusest loobuda. Kui me aga oskame oma tähelepanu piisavalt juhtida, laseme nendest mõttetutest mõtetest lahti ja naaseme vajaliku tegevuse juurde.

Elu toimub praegu. Minevik ja tulevik eksisteerivad mõtete kaudu ainult meie peas. Neid ei ole reaalselt olemas. Kõik, mis olemas on, on praegune hetk. Selles hetkes toimub mõtlemine, planeerimine ja tegutsemine oma unistuse suunas. Kasuta praegust hetke, sest see on tõesti ainukene hetk, mis sul on.

Põhjus 10. Sa eelistad praeguse hetke naudingut tuleviku rahulolule

Mõnede unistuste täideviimine võtab rohkem aega kui teiste. Mõnikord, kui unistused kiiresti ei täitu, asendame nende täitumisest tuleneva rahulolu kiirete naudingutega.

Kujuta ette, et sa soovid 5 kg kaalust alla võtta. Kuidas see teoks teha? Sul on vaja jälgida oma menüüd ja teha trenni. Kõlab lihtsalt, eks? Praktikas võib see osutuda aga tõeliseks katsumuseks. Eriti hetkedel, kui me peame valima hetkenaudingu ja tulevikurahulolu vahel.

Igal toidukorral oleme valiku ees: kas me saame hetkelise naudingu heast toidukorrast või pikaajalise naudingu heast tervisest. Enamik inimestest valib esimese – nad pugivad kõhu head ja paremat täis, ning hiljem siis kahetsevad, et nad nii palju sõid.

Sina võid aga läheneda teisiti. Seistes laua juures küsi eneselt: «Kumb on minu jaoks tähtsam? Kas 5 minutist aplast söömisest saadav maitsenauding või pikaajaline nauding sellest, et ma olen heas vormis ning ilus?».

Selline lähenemine äratab sinu eneseteadlikkuse. Sa ei samastu enam automaatselt oma ihaga saada maitseelamus, vaid langetad teadliku otsuse. Sarnane lähenemine töötab kõikide sinu unistuste puhul.

Kumba sa eelistad, kas hetkenaudingut magamisest või pikaajalist naudingut, kui sa kulutad järgmised 60 minutit oma projektile ning see saab tähtaegselt valmis?

Kumba sa eelistad, kas hetkenaudingut teleka ees või pikaajalist naudingut, kui sa lähed praegu trenni ja tunned end seeläbi pärast trenni ning ka tulevikus väga hästi?

Küsi see küsimus kõikide enda unistuse ja tegevuste kohta ja vaata, missuguse vastuse sa valid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles