Põhjuseid, miks dieetidel ei ole mõtet

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga natukese aja takka soovitatakse uut tüüpi dieete. Kas õige toitumine ja kaalulangetamine on tõesti nii keeruline, et me oleme sunnitud järgima erinevaid tehnikaid?

Portaalis Huff Post selgitati, et õige toitumine peaks olema harjumuspärane. On põhjuseid, mis peaksid loobuma dieetidest, mis lubavad teha imesid.

1. Ei ole olemas lähenemist, mis sobiks kõigile

Kõigil on unikaalsed toitainete vajadused, seega on ranged nõuded liiga üldistavad. Ühe inimese toit võib teisele olla mürk. Elumuutuste tegemiseks peab olema väga tähelepanelik ning arvestama vanust, kehalist aktiivsust, geene ja isiklikke eelistusi.

2. Dieedid tulevad sinu ja su keha vahele

Mõtle, oled sa kohanud ülekaalulisi metsloomi? Vabad loomad üldiselt teavad, mida ja kui palju nad vajavad ning nad ei ole pidanud selleks lugema viimaseid dieediõpikuid, sest nad usaldavad oma sisetunnet.

Proovi vältida seda, mida teised sulle soovivad ja mida nad sinu eest otsustada püüavad. Nõnda on võimatu oma keha usaldada. Nõuannete asemel keskendu sellele, mis sulle õige tundub. Mõtle hoolikalt oma kehale enne igat sööki, näksimist ja karastusjooki. Hakkad märkama, et su keha juba teab, mida soovib.

3. Dieedid põhjustavad isusid

Paljud dieediplaanid vähendavad või lausa välistavad olulisi toiduaineid. Olgu tegu süsivesikute või rasvadega, kui dieedi tõttu ei saa sa piisavalt kehale vajalikke toitained, tekivad isud.

Pealegi eelistab keha tasakaalu. Kui sööd mingit toiduainet liiga palju või liiga vähe, soovib keha vastupidist. Näiteks võib liigne liha söömine tekitada suhkru või alkoholi isu.

4. Dieedist kujuneb mäss

Dieediplaanid kõlavad alguses paljutõotavalt: söö seda, mitte seda ning lõpuks oled sale ja tore. Probleem on aga selles, et inimestele ei meeldi keelud ja piirangud. Sama ei meeldi ka kehale – alati tahad rohkem just seda, mida ei tohi.

Seetõttu ongi parem loobuda karmidest piirangutest ja püüelda üleüldise tervislikuma toitumise poole.

5. Dieedid on stressirohked

Pidev muretsemine dieedi pärast asetab keha pidevasse stressi. Keha reageerib stressile aga nii, et lõpetab lihaste kasvatamise ning hakkab rasva talletama.

Nii, et isegi, kui järgid ilusti oma plaani, võib olla, et keha ei lase sul kaalu langetada. Kui suudad muutustesse suhtuda positiivselt, on keha lõõgastunud ning see soodustab kaalu alandamist.

6. Toit ei ole kunagi päris probleem

Dieedid lubavad tervist, saledust ja õnne. Sageli süüakse liiga palju selleks, et täita mingit tühimikku oma elus. Rahulolematus võib olla seoses töö, kehva treeningplaani, igavuse või mõne muu stressiallikaga. Mõtle ka sellele, mis su elus valesti on ning kuidas see sind mõjutab.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles