Veiseliha õlle sisse

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Kui mitte argiõhtul, siis nädalalõpul on ikka mahti liha mitmeks tunniks õlle sisse podisema panna –
nii sünnib toekas ja imemaitsev hautis.

Belgiast, õieti Flandriast pärit õllene veisehautis, mille retseptist palju eri variante, on just see roog, mille järele külmadel ja pimedatel päevadel isutama hakkab. Või mis pärast talvist õueretke mõnusalt keha kosutab.

See õrnalt magushapu maitse ja talupoegliku loomuga liharoog käib hästi kokku ka eestlase lemmikjuurvilja kartuliga, olgu see siis keedetud, pudruks tehtud või ahjuküps. Muidugi sobivad ka ahjuköögiviljad, porgandid, pastinaak jm. Roa kodumaal eelistatakse hautise kõrvale süüa pöidlajämedusi ja rammusaid friikartuleid.

Olgu öeldud, et sama retsepti võib proovida ka jaanalinnulihaga, mis tegelikult on veisega üpris sarnane – just nii tehti mu sõpruskonnas, kui kingiks saadud jaanalinnulihaga suurt midagi peale ei osatud hakata. Roog igatahes õnnestus. Õllest tasub potti panna ale-tüüpi õlut. Ning veel parem, kui see on Belgia oma.

Õlles hautatud veisepada

Kuuele
•    u 1,5 kilo veiseliha
•    värskelt jahvatatud soola ja pipart
•    maitseks 1 tüümianioks,
1–2 loorberilehte ja mõned petersellivarred
•    toekas viilakas (u 100 g) saia või mõni sl jahu
•    2 sl kanget sinepit
•    1 sl toiduõli
•    25 g võid
•    400 g viilutatud sibulat
•    1 sl fariinsuhkrut
•    2 sl punaveiniäädikat
•    5 dl tumedamat õlut
•    vajadusel veise- või kanapuljongit või vett

Lõika liha u 5 x 6 cm tükkideks, maitsesta soola ja pipraga. Seo maitsetaimed puuvillase niidiga kimpu. Lõika saialt koor ja määri sinepiga kokku.

Pane ahi 180 kraadi juurde sooja. Kuumuta sügavas kastrulis õli ja pruunista liha paar minutit mõlemalt poolt. Tõsta liha kõrvale. Sulata samas kastrulis või, lisa
sibul ja prae pidevalt segades kuldkollaseks. Lisa fariinsuhkur ja kuumuta edasi, kuni sibul hakkab karamellistuma. Lisa ka veiniäädikas ja keeda see maha.

Lao liha vaheldumisi sibulaseguga haudepotti või kaanega ahjuvormi (vähemalt 4 l mahutavusega). Kui pool on potis, lisa sinna ka maitseained ja sai, seejärel jätka liha ja sibulaga.
Vala õlu kastrulisse, kuumuta ja lisa siis haudepotti. Jälgi, et vedelik kataks
liha, vajadusel lisa puljongit või ka vett. Kata pott kaanega ja pane neljaks tunniks ahju. Segada pole vaja.

Enne serveerimist tõsta liha korraks välja, eemalda maitsekimp ja püreeri sibul-sai soovi korral sametiseks kastmeks. Saia asemel jahu kasutades pole seda vaja. Siis uuesti liha potti – kui hautis on veidike jahtunud, pane veel korraks ahju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles