Naised ei ole üdini heterod ega lesbid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naiste seksuaalse orientatsiooni uurijad väidavad, et paljud naistest ei ole täielikult heterod või lesbid, kirjutas youbeauty.com.

15 aastat tagasi pidas Jane end lesbiks, kuid siis armus ta mehesse, kellega oli pikalt olnud vaid sõber. Nüüd on nad õnnelikult abielus ning Jane defineerib end kui «lesbit, kes kogemata abiellus mehega».

See lugu tõstatab mitmeid küsimusi: kas Jane on siis lesbi, hetero või valetaja? Tuginedes uurimustele ei vasta ükski eelpoolmainitud vastusevariantidest tõele.

Viimase 15 aasta jooksul on Utahi ülikooli psühholoog Lisa Diamond jälginud üht lesbidest naistegruppi ning esimesena tulnud välja arvamusega, et seksuaalne orientatsioon muutub aja jooksul. Trend on, et mida vanemaks naine saab, seda vähem oskavad nad oma seksuaalset orientatsiooni kindlalt määrata. Sageli ei tundnud vanemad naised, et nad kuuluksid heterode, lesbide ega biseksuaalide hulka.

«Ühiskonnas on levinud arvamus, et seksuaalsus muutub selgemaks ja rohkem arusaadavaks vanemas eas ja selleks on tarvis täiskasvanulikkust,» ütles Diamond, kelle uurimus tõestas vastupidist – vanemaks saades muutus seksuaalne orientatsioon just hägusemaks.

Uurija väidab, et rohkem kui 20 protsenti naistest tunneb mingil määral tõmmet teise naise vastu. See võib olla seotud viisiga, kuidas naised üksteisega suhtlevad – nad räägivad tundide viisi telefonis, on emotsionaalselt lähedased ning veedavad palju aega koos. Nii võib Diamondi sõnul ka heterost naine hakata seksuaalset huvi tundma oma sõbranna vastu, kui nende vahel tekib tugev vaimne lähedus.

Naised on huvitatud nii meestest kui naistest

Neuroteadlane Ogi Ogas analüüsis enam kui miljardit netiotsingut, poolt miljardit otsimise ajalugu ja miljon erootilist veebisaiti ja e-raamatut ning leidis, et naisi huvitasid kõige rohkem romantilised lood, kuid mingit selget mustrit ei eristunud. Ogase sõnul on naised ühtemoodi huvitatud meeste ja naiste seksikatest piltidest.

Naiste seksikate piltide vaatamine võib seotud olla ka võrdlusega – kas minu kõht on sama ilus kui tol kuulsal näitlejal?. «Naised on meedias esindatud sageli seksuaalselt ja naised saavad sellest sõnumi, mis ütleb, et välimus on oluline ja et nad peaksid välja nägema seksikad,» ütles uurija. Tema sõnul arvavad paljud naised, et teine naine on atraktiivne, kuid sageli ei osata vahet teha seksuaalsel ihal ja teise naise ilu hindamisel.

Kõik need asjaolud tekitavad segadust, et kes siis ikkagi on täielikult hetero ja mida see täpsemalt tähendab. Tudengid küsivad uurijalt sageli: «Ma nägin seksuaalset unenägu inimesest, kes on minuga samast soost. Kas see tähendab, et ma olen omasooihaldaja?» Ta vastab, et mitte alati. «Inimene võib olla hetero, kuid huvituda ka omasoolistest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles