Haige süda seksimist ei keela

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hea uudis: seks on turvaline enamikule südamehaigetele. Kui sa oled piisavalt terve, et treppidest üles käies ei teki sul rinnus valu ega suurt hingeldust, siis võid rahuliku südamega ka seksida.

Ameerika südameühing teatas, et seksimine tõstab väga vähe südameataki riski ning see risk on ühesugune nii südamehaigetel kui ka tervetel inimestel, kirjutas foxnews.com. Kuigi korra ataki saanud inimestel on kõrgem risk saada ka teine, siis pole mingeid tõendeid selle kohta, et see saadakse suurema tõenäosusega seksimise ajal.

Paljud südamehaiged ei kõhkle treppidest käia, kuid muretsevad, et seksuaalne tegevus võib atakki või isegi surma põhjustada, ütles uurimuse üks autoritest ja Houstoni meditsiinikolledži professor dr Glenn Levine.

Nende uurimus näitas, et arstid peaksid südamehaigetega seksist rohkem rääkima. Levine sõnul on praegune vähene seksist rääkimine põhjustatud ebamugavusest või vähesest informatsioonist. Südamehaiged peaksid aga arstiga seksist rääkima, sest vajadusel saab neile teha koormustesti, et veenduda südame tugevuses.

Siiski võib seks olla ohtlik, kui sellega kaasneb stress. Näiteks kui keskealisel abielumehel on noor armuke, siis seksiga kaasnev stress võib tõsta ataki saamise riski. Viagra ja muud taolised ravimid peaksid südamehaigetele meestele olema ohutud.
«Südameataki risk seksuaaltegevuse ajal on kaks kuni kolm korda kõrgem kui mitte seksuaaltegevuste ajal. Siiski on seksuaaltegevuste ajal tõusnud ataki risk vaid väike osa südameatakki põhjustavatest riskidest ning seksimine põhjustab alla ühe protsendi südameatakke,» selgitas Levine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles