Oliivi- või päevalilleõlis praetud toit on südamesõbralik

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliiviõli
Oliiviõli Foto: SCANPIX

Hispaanias läbi viidud uurimuse järgi ei puugigi praetud toidu söömine südame tervisele kahjulik olla, kui toidu valmistamisel on kasutatud oliivi- või päevalilleõli, mitte aga näiteks võid või searasva.
 

Praadimisel muutub toit kaloririkkamaks, kuna sellesse imenduvad praadimisõlis olevad rasvad. Rohke rasvase toidu söömine võib aga tõsta vererõhku ja kolesteroolitaset, mis on erinevate südameprobleemide riskiteguriks, vahendab teadus.err.ee.
 
11 aastat kestnud uurimus ei tuvastanud mingit seost oliivi- või päevalilleõlis praetud toidu tarbimise ja kõrgenenud südamehaiguste riski vahel, seetõttu soovitavad teadlased neil inimestel, kes tavaliselt praevad toitu näteks võis ja searasvas, muuta harjumusi tervisesõbralikumaks.

Samas rõhutavad eksperdid, et antud uurimuse puhul võis oma osa olla ka sellel, et Vahemeremaades on alati olnud au sees ka puu- ja juurviljad ning värske kala - tasakaalustatud toitumine alandab aga iseenesest südamehaiguste ja vähi riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles