Laste uneprobleemid: selgitusi ja lahendusi

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed pöördusid 2012. aastal oma õiguste kaitseks õiguskantsleri poole kokku kümnel korral.
Lapsed pöördusid 2012. aastal oma õiguste kaitseks õiguskantsleri poole kokku kümnel korral. Foto: SCANPIX

Eksperdid jagasid portaalis realsimple.com nippe, kuidas lahendada erinevaid probleeme, mille pärast lapsed ei saa magada.

Probleem: Saatsid lapse magama, kuid ta küsib pidevalt juua või pissile

Miks see nii juhtub? Lapsed lükkavad uinumist edasi paljudel põhjustel. Koolieelikud võivad sellega kinnitada oma iseseisvust või viivitavad nad, sest kardavad pimedust. Kõige tavalisem põhjus on aga see, et lapsel ei ole pidevat magamamineku rutiini.

Mida teha? Õhtune magamiseelne rutiin on oluline igas vanuses lapsele, see annab talle mõista, et nüüd on magamise aeg. Rituaaliks võib olla unejutu lugemine ning head-ööd soovimine. Võite kasutada ka nii-öelda ööune pileti nippi, mis tähendab, et lapsel on oma kaart või pilet, mille ta annab ööks lapsevanema kätte.

Probleem: laps kardab kolli või kas või seda, et maja läheb põlema

Miks see nii juhtub? Kui laps õhtul rahuneb, siis on tavapärane, et hirmud tulevad esile. Koolieelik võib karta varjusid, kuid vanema lapse hirmud võivad olla seotud realistlike hirmudega. Näiteks kardab ta röövleid.

Mida teha? Ööks võib põlema jätta hämara öölambi ning koletiste puhuks võib nurgatagustesse pritsida «koletiste vastast vahendit» (kraanivesi erilises pudelis). Kujuteldavate hirmude vastu aitavad hästi kujuteldavad lahendused.

Kui suurem laps kardab, siis ära lase tal õhtuti vaadata õudusfilme või lugeda hirmujutte. Kui teda hirmutavad looduskatastroofid või sissetungijad, siis räägi temaga nendest hommikul või keset päeva. Näiteks küsi talt, mida ta tule korral teeks. Põgenemisplaan võib last rahustada.

Probleem: laps ei taha õhtul uinuda ja hommikul ei saa maast lahti

Miks see nii juhtub? Laste unetusel võib olla palju põhjused. Ehk jõi ta päeval ergutavaid jooke või tekitab kool temas ärevust? Samuti võib põhjuseks olla see, et laps on nii-öelda õhtuinimene, kelle sisemine kell ei lase tal magama jääda.

Mida teha? Jällegi on oluline, et lapsel oleks magamaminekurituaal. Kui märkad, et ta jääb magama alles pärast keskööd ning kui lasta, siis magab sisse, võib tegu olla hilinenud unefaasi sündroomiga. See on tavapärasem teismeliste seas ning võib kõigi pereliikmete elu keeruliseks teha, kui teised on harjunud tavapärase ajakavaga.

Raskema olukorra puhul peaks pöörduma unespetsialisti poole, kuid on nippe, mis võivad samuti aidata.

  • Las laps väldib pool tundi enne uneaega teleri ja arvutiekraani vaatamist.
  • Kustuta tuled, et ta keha valmistuks uneks. Hommikul ava uks ja aknakatted ning pane tuli põlema. Ere valgus võib aidata sisemise kella ümberlähtestamisel.
  • Ole järjekindel, et ta ärkaks alati samal ajal, kuigi tund aega hilisem ärkamine on nädalavahetusel lubatud. Siis väsib ta õhtuti samuti alati samal ajal.

Probleem: laps tuleb öösel sinu kaissu

Miks see nii juhtub? Lasid tal ilmselt juba varem enda kaissu tulla, kui ta oli väiksem.

Mida teha? Kui soovid olukorda muuta, siis pead tegema plaani ja sellele kindlaks jääma. Tavaliselt tähendab see seda, et pead iga kord lapse oma voodisse tagasi viima, kui ta sinu juurde tuleb. Kui ta tuleb väga vaikselt, siis võid näiteks ukse külge kellukese riputada, et kuuleksid, kui ta tagasi hiilib.

Kui laps kardab üksi jääda, võid lubada tal magamiskotiga oma toa põrandal magada, kuniks ta on valmis lastetuppa jääma.

NB! On tõestatud, et soe piim tõepoolest kutsub une esile, sest sisaldab trüptofaani.

Probleem: unepaanika

Miks see nii juhtub? Laps on üleväsinud.

Mida teha? Kui laps karjub ja tal on silmad lahti, siis püsi rahulikult. Need episoodid võivad tunduda hirmsad, kuid sekkumine teeb tavaliselt olukorra halvemaks. Hommikuks ei mäleta laps üldjuhul midagi. Püsi tema juures ja taga, et lapsel oleks turvaline.

Üldiselt ei kesta üks unepaanika episood kauem kui 20 minutit ning kuuendaks eluaastaks kasvab laps nendest välja.

Probleem: koolieelik laseb alla

Miks see nii juhtub? Isegi potiga hästi harjunud lapsed ei ole alati kuivad kuni kuuenda eluaastani. Väikesed lapsed ei oska nii hästi magades uriini kinni hoida.

Mida teha? Võid kasutada ühekordseid aluslinasid või niiskuskindlat madratsikatet. Isegi kui laps tavaliselt alla ei tee, võib seda juhtuda siis, kui ta on haige, kodust eemal või stressis.

Probleem: vanem laps (vanem kui seitsmeaastane) teeb alla

Miks see nii juhtub? Vanema lapse puhul võib voodimärgamine viidata kuseteede-infektsioonile. Muide, kooliealistest lastest kannatab voodimärgamise all viis kuni kümme protsenti lastest (enamasti on need poisid).

Mida teha? On voodialarme, mis äratavad lapse pärast «õnnetust» üles, sest reageerivad niiskuse peale. Sellise seadme puhul on aga tulemused näha alles nelja kuu pärast, sest lapse aju peab õppima üles ärkama enne, kui ta peab tualetti kasutama.

Lühiajaliselt võib aidata sünteetiline hormoon desmopressiin, kui laps tahab näiteks sõbra juures ööbida või laagris käia. See ravim ei lase põide öösel palju vedelikku tekkida. Hea uudis on see, et täiskasvanuna üldiselt seda probleemi enam ei esine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles