Milline peaks olema imiku magamiskoht?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kirjutasime äsja sellest, kui vanalt ja kui kauaks võib lapse üksi koju jätta. Imiku puhul tekib näiteks küsimus, kas midagi võib juhtuda ka siis, kui ta jääb mõneks ajaks üksinda voodisse magama. 

Pereportaal nupsu.ee kirjutab, et paljud lapsevanemad muretsevad imikute äkksurma pärast, mille riski saab turvalise voodiaseme ja magamisasendiga oluliselt vähendada. 

Pane imik magama alati selili või külili. See on kõige ohutum magamisasend, kui just arst ei ole soovitanud teist asendit.

Lükka kõik lina- ja tekiserva madratsi alla. Kui lapse hällis on katteid, topi need servad madratsi alla. Kontrolli, et ükski kate ei saaks tema nägu katta. Aseta laps võimalikult voodi jalutsi poole, tekiservad lükake madratsi alla ning tekk võiks ainult rinnuni ulatuda. Võimalus on ka panna laps magamiskotti või soojalt riidesse. Siis ei ole tekki vajagi.

Kontrolli, et voodi vastaks turvanõuetele. Väldi pehmeid pindu, nagu diivan, tugitool, oakott, vesivoodi või diivanipadi.

Tuba ei tohi olla liiga palav. Toatemperatuur võiks olla 16-20 °C.

Ära pane lapse voodisse karvaseid ja pehmeid esemeid, nagu tepitud tekke, patju, kaisuloomi,magamiskotte, lambanahku jne.

Lapse madrats peab olema puhas. Hoia madrats puhas, kuiv ja kõva. Regulaarselt võiks seda ka tuulutada.

Ära kaota valvsust, kui ta magab sinu kõrval. Kui soovid, et laps magaks sinu kõrval, siis veendu, et ühtegi lahtist tekki ega lina ei oleks ning ase oleks piisavalt kõva.

Ära võta last enda juurde magama, kui sa suitsetad, oled alkoholi või muid narkootilisi aineid tarvitanud.

Ära jää imetades magama. Eriti kui hoiad teda diivanil või tugitoolis.

Maga lapsega samas toas. Esimesel eluaastal on see kõige parem, kui laps on sinu lähedal. Kui see pole võimalik, kasuta beebimonitori.

Ära suitseta. Samuti ära viibi ühes ruumis koos suitsetavate inimestega.

Kui lapsel on halb, kutsu kindlasti arst/ kiirabi.

Allikad: Dr. Anne Deans «Rasedus»; Siiri Põllumaa-Ämmaemandate Ühing

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles